fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:25

Нов кратер се отвори на испанския вулкан Кумбра Виеха на Канарските острови

Вулканолози обясниха, че това е нормален процес и призоваха за спокойствие

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Вулканът Кумбра Виеха продължава да притеснява местните жители на канарския остров Ла Палма. Испанските медии съобщиха, че в него се е отворил нов кратер, от който бълва лава. На този етап учените успокояват, че това е напълно в кръга на нещата и призовават хората да запазят спокойствие.  

Лавата вече е унищожила над 1800 сгради, засегнати са общо над 700 хектара. Новото изригване на острова идва след земетресението от 4,5 по Рихтер, регистрирано вчера. Преди три дни медии съобщиха, че лава от Кумбра Виеха отново е застрашила жилищен квартал, като най-малко 700 души бяха евакуирани.  

Летището на острова остава отворено, но през последните дни десетки полети бяха отменени. Поне 6 000 души бяха принудени да напуснат домовете си и да се приютят при близки, или да потърсят спасение в хотелски комплекси в безопасната част на Ла Палма. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img