fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 17:41:10
петък | 27.05.2022 | 17:41:10
28.8 C
София

Норвегия дарява близо 100 системи за ПВО на Украйна

Все повече шведи подкрепят присъединяване към НАТО, сочи социологическо проучване

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Норвегия дарява около 100 системи за противовъздушна отбрана на Украйна, предаде Франс прес, като се позова на норвежкия министър на отбраната, който каза, че “тази страна зависи от международната подкрепа, за да устои на руската агресия”.

Министър Бьорн Арилд Грам каза, че Норвегия дарява френски зенитно-ракетни комплекси “Мистрал” с ракети с малък обсег. Норвежките въоръжени сили извеждат от въоръжение тези комплекси, но “те си остават съвременно и ефективно оръжие, което ще бъде от голяма полза на Украйна”, допълни той.

Арилд Грам отбеляза, че оръжията са отпътували от Норвегия, която вече е дарила на Украйна 4000 противотанкови ракети, защитно снаряжение и друго военно оборудване.

В същото време в парламента на Финландия днес започват дебати за присъединяване на страната към НАТО с цел по-добра защита от евентуална руска агресия, предаде агенция Франс прес, според която кандидатстване за членство е “много вероятно”.

Въпреки най-новите изявления на Москва, че ще разположи ядрени оръжия в Балтика, ако Финландия или съседна Швеция се присъединят към водения от САЩ западен военен съюз, Хелзинки има намерение да вземе решение бързо. Миналата седмица министър-председателката Сана Марин заяви, че според нея то ще бъде взето “до няколко седмици”.

Нараства и мнозинството от шведи, подкрепящи присъединяване към НАТО, според публикувани днес резултати от социологическо проучване, предаде Ройтерс.

Проучването е проведено от института „Демоскоп“, по поръчка на вестник „Афтонбладет“ и включва 1177 интервюта, проведени в периода между 14 и 19 април. Резултатите от него показват, че 57 процента от шведите подкрепят членство в НАТО  – с 6 процентни пункта повече в сравнение с подобно проучване през март. Броят на противниците на присъединяване към алианса са спаднали на 21 процента от 24 процента през март, а този на колебаещите се – на 22 процента от 25 процента, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук