fbpx
More

  Нинова: Ръководството на ДКК е решило да бъде сменен бордът на директорите на ВМЗ – Сопот

  Причините за това решение - влошеното финансово състояние на дружество, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала

  Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи на брифинг, че днес ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да бъде сменен бордът на директорите на ВМЗ – Сопот и да бъде определен нов.

  Нинова посочи причините за това решение – влошеното финансово състояние на дружество, отказ да се плати държавен дивидент и разпродажба на имущество зад гърба на принципала и без да е уведомено ръководството на ДКК.

  Още веднъж ще докажем, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, с грижа за работниците. Който не отговаря на тези изисквания, ще трябва да се разделяме, категорична беше Нинова, цитирана от БТА.

  Вицепремиерът съобщи, че дружеството завършва 2021 г. с печалба от 3,1 млн. лева, но за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба от 1,640 млн. лева. За 2021 г. на всеки сто лева разходи са реализирани 107 лева приходи, а за първото тримесечие на тази година на всеки сто лева разходи –  96 лева приходи. Отчита се ръст на задълженията на дружеството спрямо 31 декември 2021 г., като само за трите месеца те се увеличават с 21 млн. лева, цитира Нинова данни от доклад от одиторите след предоставения от дружеството финансов отчет.

  Министър Нинова напомни за решението на Министерския съвет държавните дружества да преведат в бюджета дивидента си за 2021 г. в размер на сто процента до 30 април 2022 г. и изтъкна, че ДДК няколко пъти е писала на ръководството на ВМЗ – Сопот, което отказва да го плати.

  Нинова обяви, че ръководството на дружеството зад гърба на ДКК и на министъра на икономиката и индустрията е обявило продажба на обособени части на предприятието. Сред тях са почивна база в Старосел, хотел в Сопот, сгради, намиращи с Индустриална зона – гара Калояново.

  Новите колеги са професионалисти, изтъкна Нинова при представянето на новия борд. Това са Иван Иванов, доскорошен областен управител на София-област, Мариян Йовчев – дългогодишен служител и в миналото директор на ТЕРЕМ, Камен Шаралиев – в момента е директор “Инструментално производство и нестандартно оборудване” във ВМЗ-Сопот.