fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:09

Нинова иска политически кабинет, начело с премиер от “Продължаваме промяната”

Представителите на БСП бяха приети на консултации при президента Румен Радев преди връчването на третия проучвателен мандат

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност, заяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова на консултациите при президента, на които политическите формации обсъждат възможността за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент с третия проучвателен мандат.

Нинова каза това на въпрос, отправен от президента какво е виждането на БСП за съставяне на бъдещо правителство – изключват ли политически фигури или стоят зад идеята за експерти.

Премиерът трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“, тъй като те са първата политическа сила и в една демокрация е редно първият да излъчи премиера, каза още Нинова. 

От БСП декларираха готовност, че ако президентът реши да им връчи третия мандат за съставяне на правителство, ще положат усилия да проведат разговори, които да гарантират работещ парламент и правителство. Нинова заяви, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция, заяви тя. За нас основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме само преди седмици с „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, посочи Нинова. Този, който припознае тази програма, ще бъдем заедно да я изпълним, посочи тя и добави, че програмата е изключително конкретна – много ясно разписани стъпки, управленски подход и законодателство. От БСП си поставят три приоритета – да продължат да бъдат социалната партия в правителството, вторият приоритет е стабилна икономика, третият – че борбата с модела ГЕРБ и на Бойко Борисов трябва да продължи.

Нинова каза още, че напълно разбират сложната ситуация, в която се намира страната. Тя изтъкна, че това правителство остави България финансово стабилна, с рекорден ръст в индустриалното производство от 20 процента, който за първи път ни поставя на първо място в Европейския съюз. Бяхме социалния стълб на управлението. Двадесет и два млрд. лв. стигнаха до над пет млн. българи в различна степен на подкрепа, изброи Нинова успехите на кабинета, цитирана от БТА.

Президентът Румен Радев каза, че е важно да се чуе формулата на БСП за изход от политическата криза, как виждат готовността си и с кого да влязат в диалог, с какви приоритети и програма, така че да се формира устойчиво управление с ефективност и стратегически хоризонт, което не само да решава кризите, но и да взима важни решения, които касаят обществено-икономическото решение и елиминиране на опасността България да остане в периферията на Европа.

Държавният глава Румен Радев вече проведе консултации с „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС и ДПС. Предстои президентът да разговаря още с представителите на „Има такъв народ”, „Демократична България“ и „Възраждане“.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img