fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:01:15
сряда | 25.05.2022 | 01:01:15
18.2 C
София

Нинова: Оръжие и боеприпаси за Украйна не изнасяме и то от години

По повод решението за указването на военно-техническата помощ на Украйна тя каза, че се изразява в ремонт на техника, което зависи от възможностите на заводите "Терем"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Оръжие и боеприпаси за Украйна не изнасяме и то от години. Обвиняват ни, че тайно изнасяме оръжие – това е абсурд, заяви за бТВ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

България, освен за Украйна, не изнася оръжие и за Русия, подчерта Нинова. Тя каза, че сме изнасяли за над 50 до 60 държави в различните периоди. Когато тези държави си купят оръжието и го изнасят, то става тяхна собственост и България вече няма право да търси отговорност от тези държави какво правят с това оръжие, подчерта Нинова. Тя каза, че от началото на войната са подписани между 130 и 140 разрешения за износ на оръжие. 

Попитана в името на българския национален интерес кой трябва да спечели тази война Нинова каза: “трябва да се спре войната”. Който и да е победител, а другият загубил, тази мъка и агония ще продължи. Не трябва да има война, трябва да има мир, допълни тя. Според нея все още има начини да се спрат военните действия и да започнат преговори.

По повод решението за указването на военно-техническата помощ на Украйна Нинова каза, че се изразява в ремонт на техника, което зависи от възможностите на заводите “Терем”, към Министерството на отбраната. Вицепремиерът подчерта, че за БСП е било важно да не се изнася оръжие за Украйна и това е постигнато.

Помолена за коментар на думите на президента, че българското оръжие подхранва конфликта в Украйна, Нинова изрази недоумение как президентът може да изрече тези думи, защото той много добре знае, че тези износи за тези държави са по договори, сключени от неговите служебни кабинети. “Намирам думите му за манипулация и се изненадвам, защото той е интелигентен човек, той е главнокомандващ”, заяви вицепремиерът.

Помолена да коментира отношенията на президента Радев с БСП Нинова каза, че Радев бе издигнат от БСП при първия му мандат. “Той не можеше да говори политически”, каза вицепремиерът и добави, че е бил подкрепен от БСП и за втория му мандат. Нинова изрази учудване от нападките на Радев срещу БСП, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук