fbpx
More

  Нинова: Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония

  Според нея да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да спре да спекулира с темата за Македония, за да трупа личен рейтинг и политически дивиденти. Това тя направи в публикация в профила си във в “Фейсбук”.

  “Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония”, написа тя.

  Снимка: Скрийншот от фейсбук профила на Нинова

  Вицепремиерът се обърна към Радев с молба да призове правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ.

  “Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът”, твърди Нинова.

  Тя пише още, че Министерският съвет е приел еднозначно решение: Всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава. Мнозина питат защо Народното събрание? Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор. Защото в парламентарната република НС е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може, и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира.

  “Г-н президент, искате ли да се върне моделът Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо?”, попита Нинова.

  Тя опроверга и внушенията, че се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

  “Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И които ги наруши, носи отговорност”, поясни вицепремиерът и добави, че затова искат да е в Народното събрание.

  Тя се обърна към държавния глава.

  “Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония: Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят, че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим – Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?”, пита тя.

  Според нея да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост.

  “И господин президент, когато заявявате- те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата.“, припомни Нинова.