fbpx
More

  Николай Събев: Ще вземем всички мерки, за да увеличим скоростта на преминаване през “Капитан Андреево”

  Набелязани са краткосрочни и средносрочни мерки

  Ще предприемем всички мерки, за да увеличим скоростта на преминаване на тежкотоварните камиони през граничен пункт „Капитан Андреево“. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев пред депутатите от ресорната парламентарна комисия, където даде информация за продължаващите опашки от изчакващи камиони на българо-турската граница. 

  Събев посочи, че българската и турската страна заедно са набелязали краткосрочни и средносрочни мерки, с които се цели увеличение на пропускателната способност на пункта и по-малко изчакване на камионите. Сред тях са пускането на още три ленти за хладилните камиони, както и увеличението на щата на гранична полиция с до 40 души, обезпечени с необходимите средства за проверка, предаде БТА.

  Той припомни, че ситуацията на пункта е утежнена и поради поетия от държавата фитосанитарен контрол, който вече не се извършва от частна лаборатория. Николай Събев допълни, че ще се търси възможност фитосанитарен контрол да бъде осъществяван и на пункт „Лесово“, което ще доведе до разделяне на хладилните камиони, а оттам – и до облекчаване на преминаването.

  Към този момент на „Капитан Андреево“ продължават да пристигат около 1300 камиона на денонощие. 

  Министърът потвърди, че на 3 юни ще посети граничния пункт на българо-турската граница, където ще се срещне с представители на турската страна, сред които са заместник-министърът на търговията с ресор „Митници“ Туна Турагай, управителят на Одрин и регионални митнически ръководители.