fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:32:43
събота | 28.05.2022 | 01:32:43
21.1 C
София

Николай Събев: От април Русе може да има летище

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на транспорта Николай Събев обяви, че летището в Русе ще бъде възстановено и увери, че са налице всички условия това да се случи от месец април 2022 г. Той беше в дунавския град, където се включи в дискусия за възстановяване на полетите от местното летище и оптимизиране на преминаването през Дунав мост.

“Имаме уникална ситуация – министерството иска това да бъде направено, разполагаме с подкрепата на другите министри, областният управител и кметът на града работят в синхрон, имаме превозвач с интерес да бъде ползвател, както и добри експерти във въздухоплаването”, заяви министър Събев.

По време на дискусиите експертите обясниха, че летище Русе към момента е летателна площадка и с малко инвестиции може да стане напълно функционално за обществено ползване.

Аерогарата може да започне да оперира от април, ако от страна на държавата и общината бъдат направени инвестиции. Летището ще работи денем при добра видимост за вътрешни полети.

По отношение на облекчаването на трафика на тежкотоварни автомобили през Дунав мост при Русе, министърът заяви, че ще бъде направено писмено предложение за действията за ускорено преминаване на пътници и товари. Според него България ще има все по-добри и бързи транспортни връзки.

“Започнах с БДЖ. Смятам да махна служебните коли на всички ръководители на БДЖ и да ползват само обществен жп транспорт. Река Дунав също е приоритет в коалиционното споразумение. Ще положим всички усилия плавателният път да бъде използван 365 дни”, разкри той.

Събев обеща в най-скоро време Русе да излезе от транспортната изолация.

“Поех ангажимента да работя в обществена полза, защото каквото съм започнал, съм го довършил. Какви ще бъдат резултатите зависи от това колко съмишленици ще имаме”, каза той.

От думите му стана ясно, че транспортът ще бъде развиван като високоефективна система, която включва всички видове превози.

“Трябва да разглеждаме летищата, авто и жп гарите като транспортни центрове, в които потребителят не губи време, а от едно място ползва различни видове транспорт и дори може да пътува с един билет”, каза Събев.

Той информира, че вчера е провел координационна среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

“Започнахме обсъждане на транспортната карта на страната и ускоряване на инфраструктурни проекти”, обясни Събев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук