27.01.2023 | петък | 12:19

Николай Хаджигенов: Започваме развитието на политическия ни проект „Ние идваме“

Публикувано:

Сподели поста:

Николай Хаджигенов е роден на 30 юни 1971 г. в град София. Завършил е „Право“ в НБУ. Набира популярност като съдебен защитник на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева. Впоследствие стана известен с участието му в организирането на антиправителствените протести през 2020 г. Адвокатът беше депутат в 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Снимка: Личен архив на адв. Хаджигенов

Вярно ли е, че създавате партия “Ние идваме”?

“Ние идваме” само го регистрирахме. Това, което казваме, е, че започваме да го развиваме като политически проект. Започваме от „А“ и „Б“ – структура, организация, пътуване из страната. Всички тези екстри, които са нужни за по-сериозно участие в политиката, и които ние така и не направихме. Ние от площада отидохме на избори, на втори избори, на трети избори.

Без Мая Манолова ли продължавате?

Това си е нашият проект. Сега основният въпрос е какво става с коалицията. Всяка една коалиция се създава до избори или до приключване на събранието, както беше в предишните случаи. За участие в следващите избори ще съставим нова коалиция. Тази към този момент приключи. Като дойдат следващите избори, когато и да са те, ще седнем да сглобяваме отново коалиция, в някакъв вид. Това е правилно и работещо нещо. Естествено, ще се опитаме да го направим по-добре.

На този политически проект съпредседатели ще сте Вие и Арман Бабикян?

„Ние идваме“ е гражданското сдружение. Там аз съм председател, има управителен съвет, в който е Арман Бабикян. Тук няма съпредседатели. Преценихме, че не е нужно. Имаше такава идея, но мнозинството реши, че няма никакъв смисъл от съпредседатели на гражданско сдружение.

Изненадаха ли Ви резултатите от изборите?

И да, и не, защото ясно беше, че „Промяната“ ще отнесе каквото може и тя отнесе каквото можа. Не мога да кажа, че съм изненадан от резултата. При три участия в избори никога не съм имал големи очаквания или някакви очаквания, защото моята идея за влизането в политиката е съвсем различна от тази на всички останали. Аз отидох да свърша една работа, която на никой друг не му стиска да свърши или не знае как да я свърши, или ако ще да покаже, че може да се свърши работа без идеология. Това между другото го демонстрираха и двама, за разлика от мен, идеологически оцветени през годините назад хора – Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Оказа се, че в трудни моменти правилните хора могат да загърбят идеологията. Вижте „Демократична България“ – така и не излязоха от идеологическите гащи, за мое огромно съжаление. Аз много исках да излязат. Говори ли сме с тях, но те казаха: „Нашите избиратели искат това“.  Аз не съм изкушен от нито една идеология. Опитах се да свърша правилната работа. Това е моята мотивация за влизането в политиката.

През коалиция ли ще се опитате да атакувате отново парламента?

Това е сигурно. Всяко искане за оставка, всяко искане за промяна, всяко действие, което извършваш активно, е правене на политика. Така че парламентът не е единственият инструмент за правене на политика. Аз съм един такъв чудесен пример, съвсем нескромно за това. Макар че Арман ми обърна внимание, на мен не би ми хрумнало, че аз всъщност се занимавам с политика под някаква форма от 15 години, а бях в парламента два петъка и половина. Парламентът е по-добрата, по-бързата и по-силната със сигурност, но гражданите сме огромна сила и без да сме там.

Ще търсите ли за коалиционен партньор Мая Манолова?

Не знам още. Твърде рано е да говоря по темата. При всички положения ще говорим с всички от правилната страна на барикадата, което включва и „Изправи се БГ“.

“Обнадежден” ли сте от влизането на „Възраждане“?

Това е иронично и в кавички, нали? Отговорът е не. Една от дребните победи на протеста и на нашето влизане в предишния парламент е, че прекъснахме серията от 15 години присъствие на национал-социалистически партии в парламента. Сега, за съжаление и благодарение на антиваксърството, имаме отново национал-социалистическа партия, при това твърде крайна. „Възраждане“ са доста по-крайни от „златните“ пръсти преди това  – патриотични формации – ВМРО, НФСБ, Атака и пр. Това е притеснително. Те са анти-европейски съюз, анти-НАТО, анти-цивилизационни – връщайте се в пещерите, жените до печките, мъжете с тоягите. Крайно неприятно. Победата на партията се дължи на антиваксърската им реторика в последните 10 дни, две седмици.

Лидерът им Костадин Костадинов каза, че няма да подкрепят нито една партия, която не се обяви срещу мерките и не ги премахне?

Това е чудесно, защото подкрепа от „Възраждане“ е равна на подкрепа на ДПС или ГЕРБ, те също са толкова токсични. Това че няма да подкрепят кабинет е повод за отделен банкет.     

На какво отдавате, че ДБ изгуби половината си подкрепа на тези избори?

Като приключихме площада и започнахме разговорите им казах нещо, което ми е крайно неприятно, че се оказах прав. Казах им, че коня, който яздят, коня на идеологията, е мъртъв кон. Ако не е мъртъв, той умира всеки момент. Първите два пъти изборите показаха, че сбърках. За съжаление 5-6 месеца по-късно се оказа, че съм прав. Идеологиите имат място в една нормална държава. Огледайте се! Кое ни е нормалното на нас? След като върнем правосъдието там, където му е мястото, върнем икономиката, където й е мястото, образованието, здравеопазването, т.е. превърнем се в една нормална държава, тогава може да има идеологии каквито искате.  Сега обаче е моментът, в който трябва да се обединим. Всички ме чуха, може би ме разбраха, може би не, но избраха по една или друга причина да не го правят. Това, което учтиво по телевизионните студия казвам политическо поумняване, всъщност беше точно това и то не е налице. Остана политическият егоизъм за някакви лични цели. С огромно съжаление казвам, че съм бил прав, защото крайно ми е неприятно. Това означава, че всички ние сгрешихме.

Сега очаквате ли да има обединение?

От „Ние идваме“ ще работим упорито за това, защото това е правилният път. Всичко останало – едноличният модел, в стил Борисов, в стил ранното БСП, в стил царя, всичко това е мъртвец. С риск да бъда дребнав, те дори не успяваха да управляват еднолично. Повече от 15 години управляват коалиции, въпреки силната еднолична роля на Борисов, НДСВ и т.н., всичко е било коалиции. Пътят е това. ЕС е пример за такъв тип коалиция, само че междудържавна, а ние не може да го направим тук, на национално ниво. Ние ще работим упорито по темата, най-малкото, защото едноличните решения винаги са грешни, винаги водят до злина. Управлението на Борисов в последните 12 години е чудесен пример за това.

Когато трябва да се съобразяваш с истински коалиционни партньори, а не със „златни“ пръсти и по всяко решение, трябва да се постигне съгласие, трябва да се вземе решение, което е добро и устойчиво не само за тези, които взимат решенията, а и за всички граждани. Крайно закостеняло е взимането на решения само за нашите избиратели. Не може да взимаш решение само за твоите си избиратели, трябва да имаш най-доброто решение за всички, дори за тези, които искат да живеят в пещери, защото ако ги оставиш, те ще живеят в пещери. Затова трябва да им прокараш ток, да им пуснеш трамвай. Водата на цивилизацията трябва да стигне там. Така или иначе прогресът трябва да върви и това са едни под 5% от хората. Трябва да се продължат нещата и то в този му вид.    

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Над 700 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища

През нощта и сутринта над 700 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се...