30.11.2022 | сряда | 03:26

Николай Дренчев: Българската армия трябва да се развива по модела на Швейцария

Публикувано:

Сподели поста:

Съгласно Конституцията ни, основен гарант за сигурността, независимостта и свободата на България е българската армия.

Днес нашата армия е „професионална“, а бойните ѝ възможности, вследствие на корупция и злоупотреби при разходване на средствата и некомпетентност на командването, е сведена до въздушнопреносим корпус от лека пехота за обслужващи и спомагателни мисии зад граница.

Основен гарант за боеспособността на българската армия може да бъде единствено българският народ. Любовта на народа към Родината и желанието му да я защитава всячески, включително с оръжие в ръка, стои в основата на сигурността, независимостта и свободата ни. Умението на правителството да управлява страната така, че да дава простор за развитие в икономиката и всички други области на човешката дейност, е ключово за възможностите ни за отбрана.

Принципът, по който трябва да бъдат организирани въоръжените сили, е „въоръжен народ, желаещ да се отбранява”! На този принцип са организирани въоръжените сили на Швейцария – държава, сходна на нашата по територия, население и география, която, макар и заобиколена от големи и понякога агресивни съседи, е съумявала да запазва неутралитета си.

Всеки български мъж трябва да посвещава няколко седмици от живота си във военно обучение, разпределени през годините до пенсионната му възраст. Той трябва да бъде подготвен за реакция.

По време на обучението обучаемите трябва да са ангажирани само с физическата си подготовка и усвояване на професионални и военни умения. Войникът ще съхранява личното си оръжие и екипировка при себе си и ще знае мястото за явяване в случай на нужда. Построена на този принцип, българската армия ще се състои от близо 1 млн. въоръжени мъже, а тази сила, разположена върху площта на страната ни, е практически непобедима.

Огромна ще е ползата от военното обучение за възпитанието и за физическата подготовка на младежта, за здравето на нацията. Редовно провежданото масово военно обучение (то трябва наистина да е обучение и наистина да е полезно), ще даде възможност за широкото проникване на върхови военни технологии и методи на организация от армията към индустрията и гражданските организации. Ползите от това преливане на умения и знания ще са неизброими.

Правителството трябва да направи така, че България да бъде майка за всеки български гражданин.

Народът ни трябва да чувства Родината като свой дом, като своя крепост, като място, което трябва да бъде запазено и бранено.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...