fbpx
More

  Денков: Децата, които са преболедували или ваксинирани, няма да се тестват в училище

  Носенето на маска в клас остава

  Децата, които са преболедували или са ваксинирани и представят документ, няма да бъдат тествани в училище. Това обяви в ефира на БНТ служебният образователен министър акад. Николай Денков. Той каза още, че за момента ще се носи маска в клас, докато не спадне броят на новозаразените.

  Денков обяви още, че днес ще направят поръчката за тестовете.

  “Това са тестове, които могат да бъдат направени без здравни власти – при тях няма крайно решение, детето се отделя и се проверява от здравните власти дали наистина е заразено. Засега смятаме да се тестват 2 пъти седмично – понеделник и четвъртък. В първия час, учителите ще го правят”, заяви Денков.

  От думите му стана ясно, че ще бъдат осигурени достатъчно тестове за 1 месец. А ако нещата потръгнат добре, ще продължат и с учениците от 5 до 7 клас и ще бъдат поръчани още.

  “Мярката ще действа, докато мине вълната”, уточни той.

  Министърът обясни още, че тестовете не са въведени от началото на учебната година, защото е щяло да има бунт и тогава е нямало достатъчно аргументи, за да убедят родителите. Сега обаче заболяваемостта е значително по-голяма.

  Денков каза, че обмисляли тестове на децата да се правят в домашна обстановка, но според него това ще подрине доверието, че се осигурява безопасна среда.

  “По-големите деца ще могат сами да си правят тестовете. В момента, в който системата е подредена при малките, ще стартираме и с по-големите. Амбицията ни е следващата седмица да се върнат 1-4 клас, а по-следващата – 5-7”, обясни министърът.

  Той ще се срещне с ректорите на университетите, за да обсъди с тях въвеждането на “зелен” сертификат и във висшите училища.