28.11.2022 | понеделник | 03:38

Денков: Децата, които са преболедували или ваксинирани, няма да се тестват в училище

Публикувано:

Сподели поста:

Децата, които са преболедували или са ваксинирани и представят документ, няма да бъдат тествани в училище. Това обяви в ефира на БНТ служебният образователен министър акад. Николай Денков. Той каза още, че за момента ще се носи маска в клас, докато не спадне броят на новозаразените.

Денков обяви още, че днес ще направят поръчката за тестовете.

„Това са тестове, които могат да бъдат направени без здравни власти – при тях няма крайно решение, детето се отделя и се проверява от здравните власти дали наистина е заразено. Засега смятаме да се тестват 2 пъти седмично – понеделник и четвъртък. В първия час, учителите ще го правят“, заяви Денков.

От думите му стана ясно, че ще бъдат осигурени достатъчно тестове за 1 месец. А ако нещата потръгнат добре, ще продължат и с учениците от 5 до 7 клас и ще бъдат поръчани още.

„Мярката ще действа, докато мине вълната“, уточни той.

Министърът обясни още, че тестовете не са въведени от началото на учебната година, защото е щяло да има бунт и тогава е нямало достатъчно аргументи, за да убедят родителите. Сега обаче заболяваемостта е значително по-голяма.

Денков каза, че обмисляли тестове на децата да се правят в домашна обстановка, но според него това ще подрине доверието, че се осигурява безопасна среда.

„По-големите деца ще могат сами да си правят тестовете. В момента, в който системата е подредена при малките, ще стартираме и с по-големите. Амбицията ни е следващата седмица да се върнат 1-4 клас, а по-следващата – 5-7“, обясни министърът.

Той ще се срещне с ректорите на университетите, за да обсъди с тях въвеждането на „зелен“ сертификат и във висшите училища.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...