27.01.2023 | петък | 01:01

Никола Стоянов представи България на най-големия международен форум за минната промишленост

Публикувано:

Сподели поста:

Опитът на българските компании и постиженията на минната ни индустрия бяха представени от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на международната конференция „Future Minerals Forum“. Това е едно от най-значимите икономически събития в Близкия Изток и се очаква да бъде най-големият световен форум в сферата на минната индустрия за 2023 г.

„България достига пик в добива на полезни изкопаеми през 2021 г. със стабилен ръст от 10%“, подчерта Никола Стоянов по време на министерска кръгла маса, част от форума. По думите му добивът ни е в размер на 117 млн. тона, а България е сред водещите страни в Европа по добив на някои основни суровини като мед, лигнитни въглища и др. „През годините последователно изграждаме специалисти, които са лидери в своята област, а българските компании в сектора са конкурентни на световно ниво“, подчерта икономическият министър.

Той отправи покана към участващите във форума министри и официални лица от над 60 държави за общи проекти в минната индустрия с участието на българския бизнес. „Използвам възможността да благодаря за поканата на нашите домакини от Саудитска Арабия, с които вече имаме конкретни разговори за включване на наши компании в проектите, по които работят“, каза още министър Стоянов. Той разясни, че преди два месеца са започнали разговори с арабската държава, които ще продължат в следващите дни, в това число и с представители на бизнеса от двете държави.

„Future Minerals Forum“ се организира от Министерство на индустрията и минералните ресурси и Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия и беше открит от министъра на индустрията и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф. Основна тема в първия ден на събитието е растящата необходимост от суровини в глобален мащаб и необходимостта от нови източници на доставки. В тридневната конференция, която се провежда в периода 10-12 януари в Рияд, очаква да се включат около 6000 участници от цял свят, сред които над 100 официални лица, представители на индустрията, бизнеса, правителствения и научен сектор, и др.

Посещението на министър Никола Стоянов в страната е продължение на неговата визита от октомври 2022 г. за задълбочаване на разговорите по няколко набелязани инициативи за партньорство и възможности за привличане на инвестиции.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...