3.12.2022 | събота | 05:20

Никола Минчев: Ще правим политика по правилен начин

Публикувано:

Сподели поста:

Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин. Това каза новоизбраният председател на 47-ия парламент Никола Минчев. По думите му това, което е било до момента – НС да е придатък на изпълнителната власт, е ситуация, която ще бъде избягвана в новия парламент.

„Ще бъдем истинска парламентарна република“, заяви Минчев пред bTV.

Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа.

„Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение“, отбеляза той.

„Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори“, каза председателят на НС.

В дневния ред на парламента е и закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС.

„Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе“, отговори Минчев на въпрос.

Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.

„Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт“, посочи още председателят на парламента.

В личен план парламентаризмът не е нов в рода му.

„Моят прадядо е бил депутат. Сирко Станчев е бил един от депутатите писали декларацията за спасяването на българските евреи. Бил е съден от Народния Съд и е бил убит. Това е интересен факт от моето семейство, който бях сигурен, че ще излезе“, разкри Минчев.

Юристът сподели, че е работил 10 години в адвокатска кантора и опитът за него е безценен. Най-много се е занимавал с процесуално представителство, което счита за полезен опит.

„Аз съм на 34 години, юрист по професия. Работил съм като адвокат. Завършил съм СУ, имам стаж в адвокатска кантора. Трудно е сам да се оценя що за личност съм“ сподели за себе си новоизбраният председател на парламента.

„Ще решим проблема с недостига на председателката банка с ротация на заместник-председателите. Във всеки момент горе трябва да бъдат петима“, поясни Минчев. Той обаче още не знаел как ще извършва ротацията.

Има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за НС, има доста важни задачи и, може би, няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, съобщи още председателят на НС.

Той обясни, че е получил покана от Кирил Петков да се присъедини към „Продължаваме промяната“, а иначе двамата се познавали от около шест-седем години.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...