fbpx
More

  Никола Минчев: Решението за Македония да бъде обсъдено в парламента

  Диалогът през последните месеци със сигурност е на най-високото си ниво в сравнение с предходните години, заяви председателят на Народното събрание

  “Решението за Македония да бъде обсъдено в парламента, доколкото това е представителният орган за цялото българско общество”. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев пред журналисти.

  „Доколкото парламентът е представителен орган на цялото българско общество, най-добре е този въпрос да бъде обсъден при нас,“ заяви председателят на Народното събрание, който участва в тържеството на Българската академия на науките за Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

  Според Минчев диалогът през последните месеци със сигурност е на най-високото си ниво в сравнение с предходните години, предаде БТА. Според представителите на “Продължаваме промяната” това е довело до развитие, затова е и желанието, изразено от премиера да има КСНС, в който да бъде представен доклад от ресорното външно министерство, и оттам нататък да се вземе една общонационална позиция.

  По въпроса с поставените решетки на входа на сградата на НС, която е културна ценност, Минчев посочи, че е имало среща между него и Националната служба за охрана (НСО) още през януари, след протестите. Тогава от НСО са поискали да се направят някакви конкретни мерки във връзка със сигурността.

  След това е изпратено и писмено искане, адресирано до главния секретар на парламента, в което се предлагат отделните мерки, включително решетки на входа и по прозорци. Някои от предложенията са отказани от администрацията на НС и се е пристъпило към действия по слагането на решетката на вратата.

  В отговор на въпрос кой и каква отговорност ще поеме, Минчев отбеляза, че тъй като е председател на Народното събрание, всичко, което се случва в парламента, е и негова отговорност. Той посочи още, че е разписал докладна за вътрешно компенсиране на разходи за този проект. Председателят на НС обаче допълни, че не може да приеме, че е утвърдена оферта за тази решетка, без да бъде уведомен и да се поиска и неговото становище.