fbpx
More

  Никола Минчев: ПП стои твърдо зад зам.-председателя на парламента, чиято оставка искат ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”

  Пленарната зала дискутира по исканата от трите опозиционни партии ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" оставка на Мирослав Иванов

  Парламентарната група на “Продължаваме Промяната” стои твърдо зад Мирослав Иванов и сега е моментът да изразите тази подкрепа към него с аплодисменти, каза в изказването си председателят на Народното събрание  Никола Минчев, последва ставане на крака и аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство.

  Пленарната зала дискутира по исканата от трите опозиционни партии ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” оставка на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов.

  Анализирайки мотивите на вносителите и фактите, Минчев заяви, че категорично счита, че в настоящия случай искането е лишено от материално-правните основания, за да бъде реализирана отговорността на земестник-председателя.
  В същото време той отбеляза, че ролята на председателя на парламентарна група е изключително значима и много отговорна.

  Миналия петък декларацията на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която трябва да е 10 минути, продължи над 12 минути, но Иванов не я прекъсна, въпреки че имаше формално основание, защото това е дух на уважение към народните представители, парламентаризма, към председателя на най-голямата опозиционна парламентарна група, обясни председателят на НС. Считам, че и аз, и всичките ми заместници спазваме този дух, коментира Минчев. Капитанът може да говори със съдията, но на капитана му свирят фал за същите нарушения, добави той.

  Като председател считам, че г-н Иванов се справи със ситуациите, обобщи председателят на парламента. В началото на изказването си той припомни, че мотивите за исканата оставка са за системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията на заместник-председателя. Минчев обърна внимание, че при така заявени мотиви, очакванията са в изложението да има описание на множество нарушения, но случаят не бил такъв. В тях са описани три конкретни нарушения, извън твърденията, че не подпомага председателя на парламента, което не е вярно, коментира той, цитиран от БТА.

  Първият случай засяга извънредното заседание на НС на 1 март т.г., когато Мирослав Иванов наложи наказание “забележка” на председателя на ПГ на “Възраждане” Костадин Костадинов. В мотивите си вносителите на искането за оставка посочват, че председателският съвет е разгледал тази забележка – това не е така, Костадинов не е оспорвал забележката си и тя е останала валидна.