Актуализацията на бюджета е приоритет пред смяната на министри. Първото четене на промените в бюджета ще бъде през следващата седмица. Това коментира председателят на Народното събрание Никола Минчев в ефира на Нова телевизия.

Той заяви , че депутатите ще разгледат освобождаването и назначаването на новите министри, когато им бъде представен проект за персонални промени и уточни, че няма законов срок за това. Минчев посочи, че първото четене на промените в бюджета ще бъде през следващата седмица. Той отбеляза, че актуализацията на бюджета е най-големият приоритет и трябва да бъде приета до края на месеца.

На въпрос дали е възможно Андрей Гюров да е новият министър на вътрешните работи, Минчев коментира, че за първи път чува този вариант и не му се струва реалистичен. Попитан възможно ли е Весела Чернева – външнополитически съветник на премиера, да оглави МВнР, Минчев каза, че тя има качествата, но не е обсъждана конкретна кандидатура.

„Не е належащо в момента да искаме вот на доверие. Ако опозицията реши, че е належащо, може да поиска вот на недоверие,“ коментира още председателят на парламента.

Според Минчев е доста трудна задача да се върнат на масата за преговори с партия “Има такъв народ” (ИТН) след всичко случило се. Не търсим само 12 депутати, заяви той и посочи, че всеки, който иска да се присъедини към това, което правят, е добре дошъл.

На въпрос дали е възможно ново правителство в този парламент, Никола Минчев каза, че чисто математически е възможно, но говорим за принципи – всяка формация да спазва това, което е заявила преди изборите. Не виждам кое е това ново мнозинство, допълни той.

Попитан дали е възможно третият проучвателен мандат за правителство да отиде при ИТН, председателят на парламента каза, че третият мандат е по преценка на президента. Това означава президентът да го даде не на третата – ДПС, не на четвъртата – БСП, а на петата политическа сила в парламента, това ми се струва труден за реализиране сценарий, коментира Минчев. Той каза, че от “Продължаваме Промяната” не биха подкрепили правителство с мандат на ИТН.

Ако ЕС ни даде гаранции за изпълнение на нашите условия за Република Северна Македония, това би било отлично, коментира Минчев в отговор на въпрос. Предстои да видим дали това е “на масата” и може да се реализира, допълни той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here