fbpx
18.8 C
София
13 август 2022 | събота | 18:03

newsONE в страната на бухалките, заплахите и Господарите

„Единственият начин да пребориш един несвободен свят, е да станеш толкова свободен, че самото ти съществуване да се превърне в бунт.“ – Албер Камю

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Всяка любима приказка започва с “Имало едно време…“. Нашата приказка започна през 2020-а година с решението ни да създадем наистина независима медия в България. Е, не искаме да звучим като мъченици, но се оказа, че това е доста сложна задача, в която за разлика от приказките не се биеш с дракони и други приказни чудовища, а с мутри, политици, партии, институции и всякакви други странни субекти, пръкнали се от някоя нива.
 
През септември 2021-а година стартирахме новинарски сайт newsone.bg. Всичко започна прекрасно и щастливо. Работата вървеше, сайтът се развиваше, всички го харесваха, всички искаха да ни бъдат приятели, защото „абе дай да пуснем нещо при вас“ не се знаеше кога ще притрябва. Всякакви знайни и незнайни медийни гурута, експерти и продуценти кръжаха около нас, като ястреби, за да разберат какво, защо и как правим.
 
И така прекрасно продължи всичко до 24 февруари 2022 година, когато приказката започна да става мътна и кървава, с елементи на психотрилър. На тази дата Русия нападна Украйна. В 5 сутринта целият свят се събуди с новината, че има нова война. Бидейки в задния двор на войната, нормално решихме, че е време да ескалираме проектът newsONE TV, който беше планиран да стартира през октомври същата година. Решихме, че е правилното време, макар и да не сме готови. И тук всичко “стана паприкаш”. На 21 март 2022 година в българското медийно блато се появи нов канал – нашата малка, прекрасна новинарска телевизия newsONE TV. Телевизия, която трябваше да вдигнем за 3 седмици и да направим доста компромиси като звук, техника и най-вече хора. Мълвата се разнесе бързо и около нас закръжаха гладните експерти. Тези, които идват и ти полагат кабели в студиото, които се оказва, че не ти трябват. Експерти, предлагащи напълно неработещи решения, но получаващи от нас щедри възнаграждения за десетки хиляди евро.
 
Телевизията създаде такова напрежение в редица среди – медийни и политически, че скоро се почнаха и първите опити за сриване. От стандартни проверки на инспекции и органи, до лъжливи материали и слухове – минахме през всичко. Нещата обаче наистина излязоха извън контрол с гласуването на недоверие към правителството и вече ясната прожекция, че България влиза в спирала от избори, без значение кога ще са те. И сега да се върнем на идеята – създаване на СВОБОДНА медия, която слага зрителя и човешките права в центъра. Това е може би най-страшната дефиниция за политическия елит. На практика това е медия, която никой не контролира по никакъв начин. И за ужас – медия, която успя за месеци да настигне „лидери“, които са на пазара от 10, 15 дори 20 години. Наречете ни идеалисти, но ние ще отстояваме правото на свободна медия докато можем. И няма да ни спрат опитите за дисбаланс на бизнеса ни от добре организирани групи. Какво имаме предвид? Заради различни проверки част от плащанията към служители и определени подизпълнители се бавят в рамките на 1-3 месеца. Нищо невиждано и чудовищно, но не и когато служителите са подставени лица, използвани като инструмент от други фактори в опита си да бутнат модела “newsONE”. Последното такова е от тази нощ, което няма да тълкуваме допълнително, но оставяме на вас преценката. Нещо повече, EVY Media e в пълна готовност да направи публична цялата информация по наемане и преговори с журналисти. Ще излязат интересни неща относно бившите им работодатели (национални телевизии и продуцентски компании), преговори с нас да не назначаваме на трудов договор, защото нямат право да работят по клаузи от предишен работодател, да плащаме в брой без договор, защото взимат пари от борсата и не искат да ги губят… безкраен списък с изисквания за злоупотреби, които ние отказахме да приемем и направим.

Имейл, изпратен до един от собствениците на EVY Media.

Ние, собствениците на newsONE не сме убили никой, не сме измамили никой, не “перем” пари, не правим ДДС измами, не получаваме пари под масата от партии и политици, не сключваме фиктивни договори със съмнителни субекти, не сме обвързани с мафията, превзела страната ни. Ние не сме направили нищо лошо, освен, че имаме желанието да има свободна медия в България. И, повярвайте ни, всеки опит за заплаха с мутри, бухалки, Господари и други инструменти ни мотивира все повече и ни доказва, че сме поели по правилния път. Не сме си и мислили, че ще е лесно, не сме се надявали, че ще мине и без такива процеси. Но няма да ни спрете. Няма да позволим под външно влияние, заплахи и опити за сплашване да бъде установен политически или какъвто и да било друг контрол върху медията.
 
А към всички колеги, работили за нас или просто колеги от пазара, имаме една молба – ако смятате, че сме ви нарушили правата – има органи и съд, а ако смятате да правите поръчкови материали по „сигнал“ – ще се радваме да го направим заедно и в нашия ефир. Защото свободата е преди всичко!
 
„Единственият начин да пребориш един несвободен свят, е да станеш толкова свободен, че самото ти съществуване да се превърне в бунт.“ – Албер Камю

- РЕКЛАМА -spot_img
NewsONE
NewsONEhttps://www.newsone.bg
Инфо за нас.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img