fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 21:51

Невиждана инфлация от 40 години насам в САЩ

Твърде високата инфлация вероятно ще подтикне Управлението за федерален резерв към поредното повишаване на лихвите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Под натиска на растящите цени на газа, храните и наемите, инфлацията в САЩ през юни достигна нива, непознати от над 40 години – 9,1 на сто на годишна основа, предаде Асошиейтед прес.

Това е най-високото годишно увеличение на цените от 1981 г. и е половин процент над регистрираната през май инфлация от 8,6 на сто.

На месечна основа повишението е с 1,3 на сто спрямо май след скок от 1 на сто през април.

Твърде високата инфлация вероятно ще подтикне Управлението за федерален резерв към поредното повишаване на лихвите на насрочената за след две седмици среща по въпросите на паричната политика.

Някои икономисти се надяваха инфлацията да е достигнала пика си и да започне да спада, след като цените на бензина намаляха от умопомрачителните 5 долара за галон в средата на юни до по-приемливите 4,66 долара за галон тази седмица, но засега това не е факт. Евентуален спад на инфлацията може да се очаква през юли и август, смятат експертите.

За това може да повлияе и фактът, че започват да спадат транспортните разходи и цените на продоволствието, а ръстът на заплатите се забавя.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img