fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:30:26
петък | 27.05.2022 | 19:30:26
28.8 C
София

НЕК връща на държавата до 15 април 1.17 млрд. лева за реакторите за АЕЦ “Белене”

България беше осъдена от Международния арбитраж да плати на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното й оборудване за АЕЦ "Белене"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Националната електрическа компания ще възстанови до 15 април предоставената й от Министерството на енергетиката възмездна финансова помощ за изплащане на присъдените суми по арбитражно дело № ICC Case 18086/GZ/MHM между дружеството и “Атомстройекспорт” АД. 

Това стана ясно от днешното заседание на Министерския съвет с одобрените проекти за решение и постановление на правителството за промяна срока за погасяване на тези задължения на компанията, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Предоставените на НЕК средства във връзка с делото са в размер 1 176 660 837 лв., представляващи левовата равностойност на 601 617 133 евро. С изменения по предходни документи на правителството определеният срок за възстановяване на временната помощ бе съкратен, като от декември 2023 г. се промени на 31 март 2022 г.

С одобрените сега проекти срокът е коригиран от 31 март т.г. на 15 април т.г. Промяната не налага допълнителни разходи, трансфери или други плащания, които да са за сметка на държавния бюджет, допълва БТА. 

България беше осъдена от Международния арбитраж да плати на руската “Атомстройекспорт” за поръчаното й оборудване за АЕЦ “Белене”, каквато междувременно се беше отказала да строи. Сумата е посочена в арбитражното решение (628 млн. евро към 19 септември 2016 г. и лихва от 167 хил. евро дневно).

Националната електрическа компания, стопанисваща всички големи държавни водно-електрически централи, подобри рязко показателите си благодарение на увеличените приходи от продажби, информира “Дневник”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук