7.12.2022 | сряда | 14:58

Недекларирана валута в общ размер от 1 313 835 лева, открита в превозни средства на ГКПП – Капитан Андреево

Публикувано:

Сподели поста:

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград привлече като обвиняеми по три бързи производства А.Й. на 62 г.,турски гражданин, М.Д., на 31 г., турски гражданин, и Й.Й., на 40 г., румънски гражданин, за това, че не изпълнили задължението си да декларират писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери – общо за трите случая в размер от 1 313 835 лева. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс, за всеки един от тях.

По първото бързо производство е установено, че на 22.09.2022 г. около 23.30 ч. на ГКПП – Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска регистрация. Той пътувал по редовната линия от Румъния през България за Турция и се управлявал от двама водачи, които се сменяли. Един от тях бил А.Й. При извършена проверка на автобуса в пространството между шофьорската седалката и врата митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ намерили недекларирани парични средства –120 000 евро, поставени в един пакет. Общият размер на недекларираните парични средства е 120 000 евро с обща българска равностойност около 234 699 лева.

По второто бързо производство е установено, че на 23.09.2022 г. на ГКПП – Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, пътуващ от Белгия през България за Турция. Камионът управлявал М.Д., на 31 г., турски гражданин. По време на митническата проверка в шофьорската кабина, под акумулаторите и до резервоара, били открити пачки с еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на намерената валута е 271 390 евро с левова равностойност 530 792 лева.

По третото бързо производство е установено е, че на 25.09.2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус с румънска регистрация, управляван от Й.Й, на 40 г., румънски гражданин. В превозното средство се намирали 19 пътници и двама шофьори. Автобусът се движел по линията от Румъния през България за Турция. При извършена щателна митническата проверка в него били намерени 5 полиетиленови плика, укрити във фабрична кухина под последния ред седалки. В два от тях имало еврови банкноти, а в другите три – британски лири. Общото количество на недекларираните пари е 201 000 евро и 70 000 британски лири с обща левова равностойност 548 344 лева.

Трите бързи производства ще приключат в законния срок. Действията по разследването продължават под надзора на РП-Хасково.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...

Мъж източил над 10 000 лв от чужда банкова карта

Мъж, използвал чужда банкова карта за онлайн плащания и ощетил собственика й с над 10 000 лева, отива...

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...