Харалан Александров: Не са ни виновни колорадските бръмбари (ВИДЕО)

Липсата на управленска компетентност взриви всичко, категоричен е социалният антрополог

0
152

Опитвам се да се забавлявам с политическите недоразумения, които наблюдавам, но повече се тревожа – това заяви в Коментарното студио по NewsONE TV социалният антрополог Харалан Александров. “Напоследък не отделям поглед от малките населени места в страната и трябва да кажа, че това, което чувстват хората там и това, което става на жълтите павета, са две коренно различни неща, споделя той.

“Всеки ден се случва някаква простотия в София, а хората в страната треперят от страх, буквално. Чувстват се несигурни и са силно уплашени”, не скри негодуванието си антропологът. “И не са дошли някакви колорадски бръмбари да ни налазят, чиято цел е да ни направят живота ад и да ни унищожат”, коментира в характерния си алегорично-ироничен стил Александров и заяви: “Сами си го направихме. Цялата ситуация прилича малко на ситуацията с корупцията – всички я заклеймяваме и сме против, но всеки от нас някъде някога се е отървал или се е облажил”.

“Страната излезе от режим на развитие, наблюдавам хаос, несигурност, страх”, допълва той, като сравнява политическия живот у нас с немите филми, чиито “достойнства” се свеждат до ритане по кокалчетата и брутални органично-биологични облекчителни действия. Като добър познавач на динамиката на политическите процеси, Харалан Александров е категоричен, че политиката ни е заложник на много примитивни сили. “Преди две години имаше инсценирана революция и още тогава стана ясно, че тези хора са много добри в рушенето, но ги няма никакви в изграждането. Откакто са дошли на власт, единственото, което правят, е да “анализират”, но то и за да анализираш, трябва да имаш теория и визия за развитие, план и посока, а не просто да седиш и да си говориш и да си мислиш, че това е анализ”, не пести критиките си антропологът. Управляващите страдат от дълбоко неразбиране на политическите процеси и страдат от т. нар “двойно невежество”, а именно – не знаеш, че незнаеш, казва той и заключава: “тяхното е предизвестен провал”.

Още по-цветисто и образно анализаторът сравни времето на бившия премиер Бойко Борисов със сегашните управляващи: “Борисов навремето възприе много патриархален подход – едните пляска, другите ощастливява, но нещата вървяха, имаше относителна стабилност и всеки се надяваше и той да бъде ощастливен. Със сегашното управление дойдоха високите цени, кавгите, несигурността и тревожността, на всичкото отгоре се свиха и ресурсите. И на този фон обещания от типа “ще направим 20 моста над Дунав… Е, не направиха”,заяви още той.

Повече от безпощадния анализ на Харалан Александров относно политическите игри, обществените настроения и политическите недоразумение – гледайте в Коментарното студио по NewsONE с водещ Владимир Таков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here