fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:29

Науката впряга технологиите в опит да пресъздаде лицето на св. Николай (СНИМКИ)

Първият опит за пресъздаване образа на св. Николай е направен от италианския учен Луиджи Мартино

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Как е изглеждал св. Николай? Възможно ли е векове след живота на светеца, неговите мощи и иконографията, завещана от старите творци, да ни помогнат в намирането на този отговор?

През 1954 г. професорът по анатомия от университета в италианския град Бари Луиджи Мартино, създава каталог от фотографии на мощите му. Мартино снима, но и измерва тленните останки на светията. По-късно преподавателят се опитва да нарисува образа му, като придаде формата на меките тъкани на лицето му. Той прави и скица на предполагаемата реална фигура на Св. Николай, облечена в епископски одежди.

Една от рисунките на университетския преподавател Луиджи Мартино
По-висока перспектива на лицето на св. Николай, отново дело на Мартино
Skeleton, figure, vested figure sketches
Предполагаемата физика на Николай Чудотворец, илюстрация на Луиджи Мартино

През 2004 г., Франческо Интрона от Университета в Бари, ангажира в изследването антрополога Каролина Уилкинсън от Манчестърския университет. Двамата заедно се опитват да направят дигитална реконструкция на лицето на светеца, спрямо снимките оставени от Мартино. За целта са използвани последните компютърни технологии.

Images of six St Nicholas faces
Резултатът от усилията на университетите в Италия и Англия

През 2004 г., в рамките на т.нар. “Дейсис проджект”, се появява и най-детайлният опит за пресъздаване на лика на почитания светец.

“Deisis project”, Русия, 2004 г.
- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img