fbpx
29.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 17:45

Науката, глупаци

За неразбирането на разбирачите и полюсите на света

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Путин се борел бил за многополюсен свят. Бадева се зори, обаче. Светът си е многополюсен и без неговата борба. Най-важният му полюс се намира в Европа – Женева, Швейцария. Следващият по значимост се намира в САЩ. Китайците също се заканват да построят своя световен полюс. Някога световен полюс е имало и в Новосибирск – Русия, но се е счупил и отдавна не работи.

Полюсите на света не са там, където луднали водачи махат с ядрени бухалки, за да си придадат значимост и да се харесат на невежо и първично природонаселение.

Полюсите на света са там, където се твори, където се създава и там, където се произвежда. Полюсите на света са при науката и високите технологии. Полюсите на света са там, където има ускорители на елементарни частици. Там, където има устройства за улавяне на гравитационните вълни от дъното на Вселената.

Наскоро се случи нещо наистина вълнуващо и значимо, на което нашенските убоги наблюдатели и разбирачи, а и посредствените ни медии също, не обърнаха особено внимание. Беше усъвършенстван и отново започна работа Големият Адронен Колайдер, тоест Ускорителя на елементарни частици към ЦЕРН ( Европейският център за ядрени изследвания), вече с дължина 27 километра. 

Между другото да поясним за едни невежи хора, между които и президентът на България Румен Радев. Ускорителят трябва да е дълъг и колкото е по-дълъг, толкова по-добре, защото само така се получава необходимото за изследване на частиците ускорение. Поясняваме, защото българският президент, след като се запозна отгоре-отгоре с колайдера, обяви, ама това без никакъв майтап, че ние на Балканите може да си направим един малък (вероятно Балкански) ускорител. Добре, че този път и нашите и чуждите медии не забелязаха смехорията.

Снимка: Прессекретариат на Румен Радев

И още едно пояснение за убогите ни политици, президенти, наблюдатели, разбирачи и журналисти. Ускорителят е не само забавление за водещи физици и безсмислен харчлък на европейски средства.

Той е в основата на открития, които могат да променят света. Коренно. И не само света на науката. Целия свят могат да променят, включително този на политиката и войните.

И ще го променят. Не само заради квантовия компютър.

Малко хора знаят, например, че листата на дърветата усвояват 90 процента от слънчевата светлина, дори повече. Това се дължи на квантовите особености на клетките им. Именно тези особености изследват физиците с една съвсем битова (утилитарна) цел – да увеличат ползата от слънчевите колектори. И тя се увеличава с всяка измината година – вече е с 30 процента коефициент на полезно действие. И Европа, и Америка влагат милиарди в търсене и усъвършенстване на нови, зелени енергийни източници. Преди руските изцепки се предполагаше, че Европа ще бъде енергийно независима от Русия след 10-15 години. След войната в Украйна и санкциите, това развитие се ускоряват многократно и пълната независимост ще бъде постигната най-много след пет години. Става въпрос за независимост, която се дължи на научни и технологични открития и достижения. Иначе другата независимост, чрез различни от руските източници на газ и нефт, може да бъде постигната веднага. Правителството на Кирил Петков го показа и доказа.

Има едно огромно, същностно, качествено, съдбоносно дори предимство на страните с развити технологии и развита наука. Те могат да открият различни видове източници на енергия, които нямат нищо общо с изкопаемите горива. Докато рентиерските държави (не е само Русия), които разчитат на износа на изкопаеми горива за стопанствата си, нямат научни достижения и няма как да развият високи технологии.

Руските умници говорят за заместители на вноса (вносозаместители). Но няма с какво и няма как да заместят чиповете. Няма с какво да заместят платките и полупроводниците. Не могат да направат компютри и смартфони, не могат да заместят стотици още изделия на развития свят. 

Могат да откраднат това-онова, както винаги са го правили. Както ние откраднахме навремето първо поколение американски компютри, за да сглобяваме “Изот” и “Правец”. Но опитът показа, че с тия кражби не се стига до никъде. И Москвичът беше направен с откраднат двигател на Беемве, но го добута само донякъде и производството спря. Сега щели пак да произвеждат Москвич, който щял бил за замести Реното. Смехория и нищо повече. Докато те пак ще сглобяват Москвича, Рено, Хюндай и други вече произвеждат автомобили с водородно гориво.

Снимка: AP

Вярно, че на китайците донякъде им се получи. Само че преди да започнат да крадат американските научни открития и технологии, китайците привлякоха в страната си десетки водещи американски предприятия и корпорации. А от Русия водещите западни предприятия се оттеглиха. Стокооборотът между САЩ и Китай за 2021 е 600 милиарда долара, този между Китай и Русия е шест пъти по-малко. Китай все още зависи от западните научни достижения, а Западът все по-малко ще зависи от Китай, доколкото влага милиарди за направа на собствени чипове и полупроводници. 

Така че умниците и разбирачите, които в упоение говорят за геополитически съюз на Китай и Русия срещу Запада, нито са умници, нито разбират от геополитика. В най-добрия случай Китай ще краде от Запада, а Русия ще краде от Китай и ще му изнася газ и петрол на безценица. Ще му бъде суровинен придатък, тоест. Преди огромни пространства в Източен Сибир да станат китайски.

През миналия век (1974-та година) имаше един показателен сблъсък между страните производителки и износителки на петрол ОПЕК и развитите страни – потребители. Тогава страните-износителки вдигнаха многократно цените на петрола, за да не бъдат използвани (есклоатирани). И действително – много шейхове тогава станаха приказно богати, а доста западни предприятия спряха производство. И тогава се случи неочакваното – забогателите шейхове и новозамогналите се държави – износителки на петрол пак вложиха парите си в западни банки, защото там имаше печалба. Както каза един банкер от онова време “все ми е едно дали ще пиша милиарди на името на Джон или на Мохамед”. Но за да печелят банките влагаха пари в печеливши предприятия. Така че колкото и да го въртиш и сучеш, колкото и да изнудваш (ще ми купувате в рубли), каквито и пинизи да прилагаш, парите отиват там, където се произвежда – при полюсите на света, при научните достижения, при развития Запад. И парите на руските олигарси отиват в германски производители на яхти, например, не в рибните фабрики на Мурманск.

Така, че всички тия приказки, дето доларът (или еврото) щели да бъдат изместени като световна валута от юани, или нещо друго са лакърдии на напълно невежи хора. Парите са знак (символ) на произведени стоки и услуги  – нищо повече. Естествено е онези пари, които съотвестват на повече и по-добри стоки да бъдат най-търсените. Затова доларът е търсен. Америка твори и произвежда и е световен водач по Брутен Вътрешен Продукт – почти двойно по-голям от този на Китай. А пък ако го смятаме на глава от населението, Китай отива далеч, далеч назад. Иначе руснаците наистина могат да си се разплащат само в рубли. Но тогава ще си купуват само Москвичи. Могат да въведат овце, или миди като разплащателно средство, както е било в първобитните общества, но тогава ще си купуват само каруци и картофи. Да, могат да се самозадоволяват, разбира се, като в Северна Корея. Но тогава ще изостанат от развитите държави, не с десетилетия, както е сега, а с векове. Единствената им опора, гордост и вдъхновение ще бъдат военните им аналогови страшилища.

Снимка: Associated press

Така че днешна Русия може да бъде само полюс на изостаналостта и масовото заслепение в задруга със Северна Корея, Иран, Венецуела и подобни (те още не са осъзнали, че Китай е по-голяма заплаха за тях, отколкото САЩ). А в бъдеще най-доброто, което може да се опита да направи, е да подражава тъкмо на Китай.

Пък за мнозинството наши политически водачи, наблюдатели, разбирачи (така наречени експерти) би могло да се рекне. Науката, глупаци. Технологиите, глупаци. Тях гледайте. Те са полюсите на света. Не Путин и убогото му военизирано олигархично обкръжение. Само че в българската политика бъка от паркетни генерали със стеснен кръгозор, мижави познания и нулева далновидност, а пък съветниците им в повечето случаи са аналогови едни отломки на бившата Държавна Сигурност. 

И накрая две положителни случки. В плана за възстановяване и устойчивост на сегашното правителство с Кирил Петков и Асен Василев се отделят доста средства за производство на батерии, което си е заявка за приобщаване към новите технологии и производства. И имаме отбор, който работи с Големия Електронен Колайдер начело с доцент Борислав Павлов от катедра “Атомна Физика”. Да сте го виждали някъде по телевизионните блокове? Ами не, разбира се. Не може да се дореди от чалга певици и хора на изкуството с разни проекти, за които просят пари от държавата.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Иво Беров
Иво Беровhttp://www.newsone.bg
Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here