fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:13

НАТО ще търси деескалация на напрежението с Русия на среща през януари

Москва обяви, че е готова на преговори

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

НАТО е предложил на Москва среща през януари догодина. Тя ще се осъществи в т.нар. формат “Русия-НАТО”, а информацията беше потвърдена от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

На редовния си седмичен брифинг Мария Захарова заяви, че Русия е готова за преговори с северноатлантическия алианс.

“Потвърждаваме готовността си за пряк диалог с НАТО по руския проект за споразумение за гаранции за сигурността на Русия, изключващо по-нататъшно разширяване на Алианса на изток и разполагане на ударни оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници”, каза Захарова.

Междувременно, на съвместно заседание на Държавния съвет и на Съвета при президента по наука и образование, Владимир Путин съобщи за поредното успешно изпитание на хиперзвуковата ракета “Циркон”.

“Хиперзвуковата система “Циркон” е най-новата ни ракета, която поразява и морски, и наземни цели. Изпитанията преминаха успешно, безупречно. Това е голямо събитие за страната ни и важна стъпка към повишаването на сигурността и отбранителните способности на Русия”, съобщи руският президент.

През последните седмици тече усилена комуникационна престрелка между западните държави и Русия, във връзка с напрежението по границата с Украйна.

Москва твърди, че не планира инвазия на украинска територия, но изисква гаранции за сигурността си, които се изразяват в стопиране на разширяването на НАТО на изток.

Путин обяви, че има позитивни индикации от Вашингтон за намиране на решение за деескалация на напрежението, но потвърди неотстъпчивостта на Кремъл пред поставените й искания.

Преди дни сателитни снимки показаха поредното раздвижване на руска военна сила в пограничните райони с Украйна.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img