26.11.2022 | събота | 22:23

НАТО ще търси деескалация на напрежението с Русия на среща през януари

Публикувано:

Сподели поста:

НАТО е предложил на Москва среща през януари догодина. Тя ще се осъществи в т.нар. формат „Русия-НАТО“, а информацията беше потвърдена от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

На редовния си седмичен брифинг Мария Захарова заяви, че Русия е готова за преговори с северноатлантическия алианс.

„Потвърждаваме готовността си за пряк диалог с НАТО по руския проект за споразумение за гаранции за сигурността на Русия, изключващо по-нататъшно разширяване на Алианса на изток и разполагане на ударни оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници“, каза Захарова.

Междувременно, на съвместно заседание на Държавния съвет и на Съвета при президента по наука и образование, Владимир Путин съобщи за поредното успешно изпитание на хиперзвуковата ракета „Циркон“.

„Хиперзвуковата система „Циркон“ е най-новата ни ракета, която поразява и морски, и наземни цели. Изпитанията преминаха успешно, безупречно. Това е голямо събитие за страната ни и важна стъпка към повишаването на сигурността и отбранителните способности на Русия“, съобщи руският президент.

През последните седмици тече усилена комуникационна престрелка между западните държави и Русия, във връзка с напрежението по границата с Украйна.

Москва твърди, че не планира инвазия на украинска територия, но изисква гаранции за сигурността си, които се изразяват в стопиране на разширяването на НАТО на изток.

Путин обяви, че има позитивни индикации от Вашингтон за намиране на решение за деескалация на напрежението, но потвърди неотстъпчивостта на Кремъл пред поставените й искания.

Преди дни сателитни снимки показаха поредното раздвижване на руска военна сила в пограничните райони с Украйна.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...