fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 12:39:47
събота | 21.05.2022 | 12:39:47
17.8 C
София

НАТО изпраща подкрепления за отбраната в Източна Европа

Генералният секретар Йенс Столтенберг приветства съюзниците, които предоставят допълнителни сили

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа, съобщи днес Алиансът, цитиран от БТА.

В момента НАТО привежда сили в готовност заради продължаващото струпване на руска военна мощ около Украйна. В последните дни някои съюзници съобщиха за предприети или предстоящи действия. Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района, се допълва в съобщението.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране. САЩ също обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на Алианса, допълват от НАТО.

„Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО“, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

„НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от Алианса“, допълва той.

„Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана“, добави Столтенберг.

НАТО напомня, че в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., увеличи присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Тези части, водени от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия Алианс, се уточнява в съобщението.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук