fbpx
More

  НАТО с активна дипломация след ветото на Анкара срещу Швеция и Финландия

  "Имаме основание да разгледаме по подходящ начин това, което Турция заяви, и след това да дадем нашите ясни отговори", заяви Нинистьо пред журналисти, добавяйки, че според него въпросът ще бъде обсъден на "високо ниво"

  Финландия ще разгледа исканията,на  Турция която се противопоставя на на присъединяването на Финландия и Швеция военния алианс НАТО, заяви финландският президент Саули Нинистьо, след като се срещна с американския президент Джо Байдън и шведската премиерка Магдалена Андершон  в Белия дом.

  “Имаме основание да разгледаме по подходящ начин това, което Турция заяви, и след това да дадем нашите ясни отговори”, заяви Нинистьо пред журналисти, добавяйки, че според него въпросът ще бъде обсъден на “високо ниво”.

  През седмицата Финландия и Швеция подадоха официално кандидатури за присъединяване към НАТО, решение, дължащо се на руското нашествие в Украйна. Турция обаче възрази, като обвини двете скандинавски страни, че подкрепят групи, които Анкара смята за терористични.

  Одобрението на Турция за кандидатурата на Финландия и Швеция за присъединяване към западния военен алианс е от решаващо значение тъй като решенията в алианса се взимат с мнозинство