3.12.2022 | събота | 08:39

НАТО одобри нов отбранителен план при евентуална военна офанзива на Русия

Публикувано:

Сподели поста:

Военните министри на държавите-членки на НАТО приеха нов подробен план за защита от всякаква форма на агресия от страна на Руската федерация. Планът е разработен да даде адекватен отговор на различни военни заплахи на повече от един фронт и потвърждава основната стратегическа доктрина на съюза да изгражда възпиращи от Москва способности.

Одобреният план разширява полето на военен отговор при евентуален широкомащабен конфликт. Сериозна част от него е посветена на способността на северноатлантическия пакт да отговори на заплахи като ядрено нападение, хакване на компютърни системи, космическа война и едновременно нападение в балтийския и черноморски регион.

Активизацията на НАТО на този етап не се отнася към конкретни индикации за военни заплахи от Изток. Дипломати и официални лица също потвърждават мнението, че военно противопоставяне, инициирано от Москва, изглежда малко вероятно. От друга страна, политически фигури от САЩ и някои дипломатически лица от НАТО оправдават необходимостта от подобен план, защото Кремъл усъвършенства постоянно оръжейните си системи, разполага войници и тежка техника в непосредствена близост до границите на съюза. Така висши военни от Алианса определят вниманието върху Русия като необходимост, която трябва да върви наравно с повишената тревога от увеличаването на бойните способности на Китай.

„Продължаваме да укрепваме нашия съюз с по-модерни планове за действие“, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на военните министри, която се проведе в четвъртък. На нея бе договорено и създаването на фонд от 1 милиард долара, които ще бъдат инвестирани в нови цифрови технологии.

NATO - Opinion: Пресс-конференция Генерального секретаря НАТО Йенса  Столтенберга после заседания Комиссии НАТО–Грузия (КНГ) на уровне министров  обороны, 03-Oct.-2018

Столтенберг допълни, че е приета стратегия за интегрирането на изкуствен интелект в рамките на общите военни структури на страните-членки. Според сегашната концепция на НАТО, Алиансът ще се стреми към изграждането на разнообразен набор от способности, които да бъдат прилагани колективно. Той подчерта, че на този етап съюзът няма да даде „огледален“ отговор на развитието на руските ракетни системи, но заяви, че от тяхна страна ще се засили използването на изтребители от пето поколение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че последните действия на НАТО потвърждават правотата в решението на Москва да преустанови връзките си с Алианса.

„При тези обстоятелства няма никаква нужда от диалог, а приемането на такава концепция потвърждава това. Русия никога не си е правила илюзии за НАТО. Познаваме природата на този алианс. Той не е създаден за мир, той е замислен и създаден за конфронтация“, допълни Песков.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...