30.11.2022 | сряда | 03:22

„Нашето тихо местенце“ в разпространение от 11 ноември

Публикувано:

Сподели поста:

Документалният филм „Нашето тихо местенце“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно разпространение в България от 11 ноември! Копродукция на Франция и България, филмът на Елица Георгиева спечели цяла поредица от национални и международни отличия и без съмнение заслужава да стане достояние на максимално широк зрителски кръг.

Нашето тихо местенце (Франция, България 2021), оригинално заглавие: Notre endroit silencieux, 68 мин., документален, режисьор: Елица Георгиева. Продуценти са Йожени Мишел-Виет и Мартичка Божилова. Във филма участва Альона Глухова.

Анотация: Елица Георгиева заснема създаването на романа, който белоруското ѝ алтер его Альона Глухова започва да пише за баща си – морски авантюрист, физик и мечтател, изчезнал край турския бряг през 1995 година. Съпровождайки процеса на преодоляване на мъката чрез писане, режисьорката измисля свой собствен визуален език, който засилва напрежението между сън и реалност, поезия и памет.

Действието се развива във Франция, където две млади жени се срещат и сближават заради общия стремеж да овладеят френския език не само като средство за общуване, но и като инструмент за себеизразяване. Филмът разказва историята на едната от тях, Альона, през очите на другата, Елица. Альона иска да напише роман за баща си, който бяга от беларуската диктатура, но изчезва безследно през 1995 година. Със съзнателна деликатност „Нашето тихо местенце“ измисля свой собствен език, за да пресъздаде откъслечните „сънувани спомени“, които Альона събира по време на странстванията си из Минск, Барселона, Париж, Ароманш…

Елица Георгиева е родена през 1982 г. в София. От 2000 г. живее и работи във Франция, където учи филмово изкуство и творческо писане. Посвещава се на широк спектър артистични проекти, съчетаващи кино, литература и мултимедийни пърформанси. През 2017 г. режисира документалния филм „Всяка стена е врата“. „Нашето тихо местенце“ е вторият ѝ филм.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

2022 Почетен диплом от София Филм Фест

2022 Диплом за най-добър документален филм на фестивала РИФЕ

2022 Награда на СБФД “Васил Гендов” за най-добър документален филм

2021 Номинация в Международния конкурс Burning Lights


Линк към филма в IMDB: https://www.imdb.com/title/tt14554348/

Филмът не е подходящ за лица под 12 години.

От 11 ноември 2022 г. „Нашето тихо местенце“ ще бъде част от програмата на киносалоните в цялата страна.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...