30.11.2022 | сряда | 02:48

НАСА ще се вреже в астероид, за да промени посоката му

Публикувано:

Сподели поста:

Американската комисческа агенция НАСА ще извърши уникална по рода си операция в открития космос. Тя ще изпрати специален апарат, който да се вреже в астероид в опит да промени посоката и забави скоростта му. Идеята на мисията е да се проверят възможностите на агенцията за влияние върху такива космически тела и ако един ден те се насочат към земята, да бъдат отклонявани успешно.

Апаратът носи името Дарт и тежи 600 килограма. Астероидът, към който е насочен той се казва „Диморфос“ – гръцки израз, който означава „с две форми“. Диморфос орбитира около друг астероид – Дидимос („близнак“). „Диморфос“, който е главната цел на НАСА, е с диаметър от около 160 метра. Той не представлява реална заплаха за Земята, защото се движи около друго тяло. Важно за мисията обаче е да се разбере дали Дарт може да осъществи лека промяна в неговата орбита. По този начин ще стане ясно и възможно ли е да се избегне сблъсък на планетата ни с астероид.

When Cinema and Reality Connect in an Asteroid Repulse Mission: Towards a  DART Launch - time.news - Time News
Графика на посоката на Дарт, който се насочва към своята цел по предварително зададени параметри. Задачата е леко отклонение и забавяне на скоростта на Диморфос.

Мисията на НАСА е на стойност 325 милиона долара, но за първи тест е избрано по-малко небесно тяло. Тя стартира успешно през вчерашния ден с ракетата „Фалкон 9“, разработен и произведен от компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“. Дарт беше изстрелян от базата на космическите сили „Ванденберг“ в Калифорния.

Учените вярват, че астероид с диаметър от около 300 метра може да нанесе опустошителни щети на цял един континент. Ако е голям около километър, последиците ще бъдат на планетарно ниво. Диаметърът на Диморфос е значително по-малък – приблизително колкото един стадион.

При скорост от 6.6 км в секунда Дарт, който е с дължина едва 19 м – трябва да се удари в Диморфос и да предизвика минимална промяна в скоростта (с едва частичка от милиметъра в секунда). Той ще орбитира около Слънцето, след като се изплъзне от гравитацията на Земята. През септември 2022 г. би трябвало да пресрещне двата астероида на около 6.7 км от Земята. Пътешествието му ще продължи 10 месеца.

Близо 10 дни преди да бъде достигната целта, американски кораб ще отнесе малък италиански сателит – LiciaCube, който трябва да предостави снимки от сблъсъка. Телескопи на земята трябва да измерят промяната в орбитата на Диморфос около Дидимос. Очаква се отклонението да е около 1% и да се засече с наземни телескопи за седмици или месеци. Това е по-лесно за засичане, отколкото ако целта на Дарт бе астероид извън подобна двойка – би било постигнато много по-малко отклонение, чието засичане би отнело години.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...