fbpx
More

  Напрежение между Турция и Гърция след маневри на Анкара в Егейско море

  Ердоган потвърдии започването на  офанзива в Сирия, за да отблъсне сирийските кюрдски милиции и да създаде 30-километрова (19 мили) буферна зона южно от границата

  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък предупреди Гърция да демилитаризира островите в Егейско море, заявявайки, че “не се шегува”.

  Турция твърди, че Гърция засилва военно присъствие в Егейско море в нарушение на договорите, които гарантират демилитаризираният им статут.

  „Приканваме Гърция да спре въоръжаването на островите, които имат невоенен статут, и да действа в съответствие с международните споразумения“, каза Ердоган в последния ден на военните учения проведени близо до Измир, на турското крайбрежие на Егейско море.

  Гърция и Турция са съюзници в НАТО, но съседните страни имат история на спорове по редица въпроси, включително проучване на полезни изкопаеми в Източното Средиземноморие и съперничещи претенции в Егейско море.

  Атина твърди, че Анкара умишлено е тълкувала погрешно договорите.

  Говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому заяви, че Гърция се справя с турските “провокации” със “спокойствие и решителност”.

  Ердоган потвърдии започването на  офанзива в Сирия, за да отблъсне сирийските кюрдски милиции и да създаде 30-километрова (19 мили) буферна зона южно от границата.

  Турция разглежда милицията като продължение на забранената Кюрдска работническа партия позната още като ПКК.