3.12.2022 | събота | 04:28

Намаляват максималната скорост във фаталния участък от „Струма“

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на регионалното развитие предлага ограничаване на максималната скорост в частта на АМ „Струма“ между Даскалово и Долна Диканя, където миналата седмица пожар в македонски автобус отне живота на над 40 души.

МРРБ обмисля тя да бъде променена от 120 на 90 км/ч, тъй като самият участък дори не е със статут на магистрала, а на „скоростен път“.

„Ще отстраним щетите по пътя, ще обновим маркировката, ще поставим нужните знаци“, заяви служебният министър Даниела Комитова на брифинг, в който обобщи резултатите от направената проверка след инцидента.

Комитова допълни, че ремонт на пострадалия участък ще бъде направен до няколко дни, когато метеорологичните условия го позволяват. Според нея катастрофата се е случила с неголяма скорост и все още липсва обяснение как автобусът е изгорял толкова бързо.

„Разрешителното за строеж там не е за магистрала, а за път Е-79. Към днешна дата пътят няма акт 16, защото е строен върху чужда земя“, уточни Комитова.

Служебният министър уточни, че през 2013г. разрешената скорост в участъка е била увеличена от 90 на 120 км/ч, но това не е причина за инцидента, защото грапавостта на пътната настилка е добра.

Миналата година обаче е било възложено подновяване на маркировката, което се е забавило с 6 месеца и накрая е била обновена единствено осовата линия.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...