30.11.2022 | сряда | 03:48

Преговорите в сектор „Здравеопазване“: Намаляване на ДДС за лекарствата и безплатни медикаменти за деца

Публикувано:

Сподели поста:

Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 % и безплатни медикаменти за деца до 14 години, изработване на нов закон за лечебните заведения, разширяване на правомощията на Националната здравноосигурителна каса и запазване на възможността ваксинирането в страната да остане доброволно. Това са част от темите, които експертите, излъчени от четирите партии, обсъдиха по време на заседанието на работната група по тема „Здравеопазване“.

Преговорите са организирани от „Продължаваме Промяната“ и се излъчват онлайн. 

Първи думата взе проф. Георги Михайлов от БСП.

„Основната задача в момента е осигуряване на максимални възможности за повишаване на броя на ваксинираните. Ваксинационната политика е тази, която създаде по-ниската смъртност, по-ниските условия за спешност в цяла Европа и тя е тази, която ще реши проблема“, заяви той.

Според него трябва да се създадат мобилни групи за ваксиниране, които да са съставени от представители на БЧК, БЛС и студенти по медицина.

Той коментира, че повишената смъртност не се дължи само на вируса, но и на това, че болните не са имали възможност да се лекуват от други заболявания.

Проф. Михайлов каза още, че сред стратегическите приоритети на „Продължаваме Промяната“ трябва да бъде създаването на т.нар. защитени болници и обясни, че става дума за тези лечебни заведения, които се намират в труднодостъпните региони.

„Те имат над 100 млн. лв. задължения. Покриването им трябва да бъде заложено в бюджет 2022“, настоя той.

По думите му освен за Ковид – 19, трябва да се помисли и за превенция от хепатит А, за която отдавна има ваксина, защото въпреки това страната ни е единствената държава, в която има взрив от болестта.

„Това, от което няма да отстъпим е, че болниците повече не могат да бъдат търговски дружества“, настоя той.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че ваксинацията трябва да остане доброволен акт и добави, че подкрепят повечето от нещата, предложени от БСП.

„Незабавна подготовка на откриване на специализирани Ковид болници и закриване на неефективните Ковид зони, поиска той.

Според него е необходимо да се предприемат спешни мерки по подготовката на инфекционисти и епидемиолози.

Проф. Чорбанов каза още, че е необходимо разработване на програма за Т-клетъчен скрининг, както и, че трябва да се акцентира върху връщането на престижа на държавното предприятие „БулБио“ и развитие на производството на био продукти и ваксини, което по думите му е въпрос от националната сигурност на страната. Да се направи пълен анализ на високата смъртност в страната, поиска още той.

„До 2023 г. трябва да се премахнат клиничните пътеки, както и преразглеждането на здравната карта. Тя е продънена и пробита, тя не е никаква здравна карта. Населението, след преброяването, ще излезе, че е в пъти по-малко от броя на леглата, което е излишен разход, т.е. те трябва да бъдат намалени до 5,3%, какъвто е средноевропейският вариант“, обясняват от ИТН и предлагат в рамките на година да бъде приет и нов закон за лечебните заведения, в който да се въведе понятието „обществено лечебно заведение“.

„НЗОК да има възможност да сключва договор с необходимия й брой легла, което ще наложи нормативни промени“, настояват от партията на Слави Трифонов.

Те предлагат още въвеждане на различни здравни пакети за хората и демонополизация на НЗОК.

От там искат също така неплащането на здравните вноски да се приравни с неплащане на данъци.

Снимка: ББА

Александър Симидчиев от „Демократична България“ заяви, че приоритет на партията е справянето с източването на средства в здравеопазването.

„Годишно около 10 милиарда лева се харчат в здравеопазването, като от тях – около 5.5 милиарда през здравните осигуровки и поне 4.5 милиарда извън официално осигурителните канали, извадени пряко от джоба на всеки един гражданин. Затова най-важната ни политическа задача е спирането на злоупотребите и неефективното изразходване на парите ни за здраве. Това ще доведе до драстично намаляване на доплащането от джоба на гражданите за медицински услуги, лекарства и консумативи“, коментира Симидчиев.

От коалицията предлагат тристепенен модел за стимулиране с цел спиране на злоупотребите.

От ДБ настояват и за по-добър контрол върху осъществяването на медицинската дейност.

„Един от основните проблеми в сектора е липсата на ефективен действен контрол при осъществяване на медицинската дейност и нейното финансиране“, заяви Симидчиев.

Високата възраст на работещите в сектора също е голямо предизвикателство, смятат от „Демократична България“.

„Високата средна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде променен бързо, но трябва да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в улеснение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше досега“, каза той.

По думите на Симидчиев корупцията в здравеопазването е друг огромен проблем, който трябва да бъде решен.

„Друг голям проблем е корупцията и вмешателството при вземане на решения от страна на различни вредни индустриални интереси, като тютюневата и алкохолната индустрия“, посочи той.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
слаб ръмеж
3.2 ° C
4.5 °
2.8 °
94 %
0kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
4 °
сб
8 °
нд
7 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...