27.01.2023 | петък | 07:06

Наливането на 50 милиона в „Червено знаме“ означава българският спорт да получи съоръжения от миналото

Публикувано:

Сподели поста:

Прекратена е втората част на обследването на спортен комплекс „Червено знаме“, съобщи по време на парламентарен контрол министърът на младежта и спорта Весела Лечева.  

 „Тези спортни съоръжения са проектирани преди  40 години и няма как чрез реконструкция и основен ремонт да станат модерни спортни обекти. Плувен комплекс „Червено знаме“ не отговаря на съвременните изисквания дори само заради факта, че коритото, което е в рамките на 50 метра, по съвременните стандарти трябва да е 52 метра“, каза Лечева.  

„Смятам, че реконструкция на старите съоръжения би ощетило държавата. Заявката от предишното правителство, че ще се налеят 50 млн. лева за основен ремонт, означава българският спорт да получи  спортни обекти, обърнати към миналото, а не към бъдещето, които ще са неефективни и няма да могат да се използват за тренировъчен и състезателен процес“, информира Весела Лечева.  

„Ето защо дружеството е прекратило обследването на останалите спортни съоръжения с оглед на това първо да се изгради едно добре мотивирано и минало през сериозно обществено и експертно обсъждане предложение за изготвяне на качествено задание“, съобщи Весела Лечева.  

Министърът информира депутатите, че от предвидените 1 млн. лева за изработването на инвестиционен проект, близо 700 хил. лева са били преведени за данъци и такси, дължими от дружеството.  

„С оглед на това, че сме служебно правителство и във всеки един момент нашият мандат може да приключи, ние не сме предприемали действия по изработването на инвестиционен проект“, добави министърът на младежта и спорта.  

Държавата, в лицето на ММС и „Сердика спортни имоти“, и футболен клуб ЦСКА София работят в пълен синхрон за започване на строителството и реконструкцията на стадион „Българска армия“ и довеждането на проекта до успешен край. Това отговори министър Лечева на въпрос за процеса на реконструкция и строителство на стадиона в Борисовата градина. 

 „За да бъде изпълнено решението но Министерския съвет, “Сердика спортни имоти” ЕАД и ПФК “ЦСКА София” ЕАД подписаха на 6 декември 2022 г. меморандум за създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със споразумението двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Създадени са условия ПФК “ЦСКА София” ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър“, разясни пред депутатите Весела Лечева и отново напомни, че “Сердика спортни имоти” ЕАД, чийто принципал е ММС, не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от футболния клуб. 

Министър Лечева добави, че спортната и футболната общественост очакват с нетърпение построяването на нов стадион, но държавата трябва да извърви всички крачки, за да бъде спазен законът.  

„Процедурите по оценка  на активите отнемат време. Това не е нещо, което може да бъде свършено за няколко часа, но всички заинтересовани страни не са спирали да работят“, съобщи Лечева.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...