7.12.2022 | сряда | 15:50

Най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо обвиняемия за катастрофата на околовръстното Димитър Любенов

Публикувано:

Сподели поста:

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо Димитър Любенов, обвинен за пътнотранспортното произшествие от 25.09.2022 г. на Околовръстен път.

Обвиняемият беше задържан от СГП за срок до 72 часа. Днес наблюдаващият прокурор внесе в съда искане за задържането му под стража.

Съдът сподели доводите на прокурора, че по делото, са събрани множество доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество.

Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление, с което се изпълват предпоставките за задържане. Този извод се мотивира с множеството предходни нарушения на режима относно скоростта, наличието на алкохол и кокаин в кръвта на водача Димитър Любенов, както и с установената към момента скорост от 195 км/ч, с която е управляван автомобилът, надвишаваща многократно ограничението от 80 км/ч.

Мярката за неотклонение на обвиняемия не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

Разследването по случая продължава.

Припомняме, че на 25.09.2022 г. около 04,05 ч. на Околовръстен път, при управление на лек автомобил, Димитър Любенов е нарушил правилата относно скоростта за движение по пътищата и е реализирал пътнотранспортно произшествие, като ударил попътно движещ се лек автомобил, управляван от 46-годишния български гражданин П.П., в който пътували 64-годишения Л.П. и 62-годишната Б.Л.– френски граждани. В резултат на удара настъпила смъртта на пътника Л.П., който починал „на място“. С телесни повреди са П.П. и Б.Л. – последната настанена за лечение с опасност за живота.

Димитър Любенов е отказал да бъде тестван на място за употреба на алкохол и наркотични вещества, но впоследствие е дал проби за изследване във ВМА.

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който участвалите в катастрофата автомобили са иззети като веществени доказателства. Изготвени са скица на местопроизшествието и фотоалбум с направените по време на огледа снимки. Разпитани са свидетели и са назначени експертизи.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...