8.12.2022 | четвъртък | 01:27

Най-странните коледни традиции в Европа

Публикувано:

Сподели поста:

Традициите са онази специфична част от фолклора на всяка страна, които я правят уникална и я отличават от останалите. Вътре в самата държава пък те сплотяват семейството и го обединяват. Това важи с особена сила по време на един от най-семейните празници – Коледа.

Днес ви предлагаме едно виртуално пътешествие из най-странните коледни традиции в Европа.

Исландия

Котката Юле е огромна, зла и дебне. Тя ще нападне всички деца, които не носят нови дрехи на Бъдни вечер. Ето защо майките бързат да пременят малките си синове и дъщери в нови одежди.

Чехия

По Коледа неомъжените жени застават с гръб към входната врата и хвърлят през рамо една от обувките си. Ако предната част на обувката удари вратата, те ще се омъжат в рамките на годината, ако се удари задната част на обувката и тази година ще бъдат сами.

Италия

В Италия помощник на Дядо Коледа е вещицата Ла Бефана. Според легендата, тримата мъдреци поканили вещицата да дойде с тях, за да видят бебето Иисус, но тя им отказала, защото била твърде заета.

България

Нашата традиция да оставяме храната на масата на Бъдни вечер, за да може след това духовете на покойниците да си хапнат, заема почетно място в тази класация.

Дания

Елфът Нис се обижда лесно, затова на Коледа датчани оставят по една купа топла овесена каша, за да не се обиди и да закриля семейството в предстоящите 365 дни.

Германия

На 5-ти декември децата оставят по една чиста обувка на прага на стаята и ако са били послушни, на сутринта ги чака обувка, пълна с лакомства от Свети Никола.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС