fbpx
More

  Надежда Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача

  Тази сутрин ВСС организира изслушване на ръководители на седем прокуратури в София заради промените в Закона за съдебната власт

  “Закриването на съдебни органи не е лесна задача, изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено. Към настоящия момент няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието”, каза министърът правосъдието Надежда Йорданова във връзка със закриването на спецправосъдието.

  По думите й към момента няма формулирано предложение за удължаване на срока за закриването му.

  Тази сутрин ВСС организира изслушване на ръководители на седем прокуратури в София заради промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат от 27 юли да спре функционирането на спецправосъдието у нас, предаде БНТ.

  “Към настоящия момент приетият закон е много ясен – предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закритите специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност на изпълнение на закона и твърдения за непълноти”, допълни Йорданова.

  Магистратите се аргументираха, че зададеният срок няма да им стигне за приключване и предаване на всички започнати дела.

  Има предложение за организиране на работна група между правосъдния министър и ръководителите на прокуратурите.