fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:28:50
четвъртък | 26.05.2022 | 16:28:50
27.8 C
София

Надежда Йорданова: ВСС ще разгледа във вторник искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Министърът на правосъдието аргументира поисканата от правителството оставка на началника на НСО Емил Тонев със серия от случаи на неизпълнение на служебните задължения

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Във вторник Висшият съдебен съвет ще разгледа част от основанията, внесени от правосъдното министерство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова за БНТ и уточни, че очаква от членовете на ВСС задълбочен дебат, да подходят професионално и отговорно, и да разгледат обективно и всестранно всички обстоятелства около искането за прекратяване на пълномощията на главния прокурор.

Надежда Йорданова заяви, че вярва, че събирането на мнозинство за промени в Конституцията е постижимо, защото включително и в опозицията има депутати, които са отговорни и знаят какви обещания са поели към избирателите си и те включват съдебна реформа. По думите ѝ, ако промените в Конституцията не минат и ВСС остане същия, ситуацията ще е трудна.

Министърът на правосъдието аргументира поисканата от правителството оставка на началника на НСО Емил Тонев със серия от случаи на неизпълнение на служебните задължения. Йорданова отказа да посочи конкретни детайли, тъй като част от тях съдържат и класифицирана информация. От думите ѝ стана ясно обаче, че според кабинета Тонев е изпълнил искането на прокуратурата да предостави записи от входа на МС без да обмисли внимателно всички последствия, включително и международни ангажименти.

Надежда Йорданова отрече категорично да има обвързаност с усвояването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост и вдигане на ветото за начало на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

Министърът на правосъдието заяви, че към момента на вижда знаци, които да говорят за нестабилност на коалицията. По думите ѝ за първи път в България сме свидетели на коалиционно управление, което действа по наистина демократичен начин и затова е нормално да се чуват различни позиции.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук