fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 12:10:08
събота | 21.05.2022 | 12:10:08
17.8 C
София

Надежда Йорданова: Нужен е механизъм за разследване на главния прокурор, въпреки решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да го прави

Според министърът съдиите, избрани от съдии в квотата им във ВСС, трябва да е по-голяма от политическата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Нужен е механизъм за разследване на главния прокурор, въпреки решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да го прави. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова след проведените разговори в ЕП.

“Представихме на евродепутатите всички инструменти за борба с корупцията, които ще приложим. Няма да стане само с козметични промени. Един от проблемите е мястото на главния прокурор, който има власт върху прокурорите до най-ниското ниво”, каза тя.

Според нея са необходими мерки за автономност на прокурорите в йерархията.

“Предложили сме в Плана за възстановяване и устойчивост избор на разследващ магистрат, избран на случаен принцип. Предлагаме това да бъде съдия. Имаше дебат да включим и прокурори. Важно е софтуерът, с който се извършва избора, да бъде одитиран”, подчерта Йорданова.

Тя коментира още, че магистратът ще има поредица от гаранции за статута си, и че никой няма да се бърка в разследването му.

По отношение на закриването на спецсъдилищата министърът каза, че висящите дела ще бъдат продължени от съставите, в които са започнали, а магистратите ще бъдат преместени. Папките ще останат в сградата на Специализирания съд. Идеята е Софийски градски съд да гледа делата в Специализирания, а Апелативния в София тези на втората специализирана инстанция.

“ВСС беше взел решение за анализ на Специализираните съд и прокуратура. Още го няма. Не виждаме присъди за корупция по високите етажи на властта. Установени са 4 случая на незаконосъобразни искания и разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства за протестите през 2020 г.”, каза Йорданова пред БНТ.

Съдиите, избрани от съдии в квотата им във ВСС трябва да е по-голяма от политическата. Прокуроската колегия обаче трябва да се доминира от членове, избрани от Народното събрание заради йерархичната структура на държавното обвинение. Там е нужен външен поглед за решенията, анализира министърът.

Йорданова все още чака решението на Конституционния съд дали министърът на правосъдието има право да иска отстраняването на главния прокурор, и ако е положително, ще внесе такова.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук