fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:09:07
четвъртък | 26.05.2022 | 17:09:07
27.8 C
София

Надежда Йорданова: Сезирането на КС за спецсъда е опит за спиране на реформата

Тя настоя максимално бързо парламентът да започне работа по избор на нови членове на ВСС и съдии в Конституционния съд

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Запознах се с искането на главния прокурор, с което той атакува закриването на спецсъда, но в него няма нови тези. Това е опит не само за отлагане, а за спиране на тази реформа. Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира това, че Иван Гешев сезира Конституционния съд за промените в Закона за съдебната власт по отношение на спецправосъдието.

Йорданова каза, че не е склонна за прегласуване на текстовете от ЗСВ, каквото искане имаше от Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет миналата седмица. ГС поиска още три месеца отлагане на пълното закриване на спецправосъдието, за да бъде изгладен проблемът със специалните разузнавателни средства. 

В момента се правят опити за вдигане на шум, а не за работа по изпълнение на закона, каза Йорданова.

Възможни са различни сценарии за процедурата по отстраняването на главния прокурор – събиране на нови доказателства, да се иска спиране на произнасянето по същество. Въпреки всичко очаквам и вярвам, че ще обсъдим по същество представените основания и ВСС ще се произнесе по тях, посочи правосъдният министър.

Тя настоя максимално бързо парламентът да започне работа по избор на нови членове на ВСС и съдии в Конституционния съд, защото иначе може да се стигне до сценарий двете институции да бъдат блокирани заради непопълнени квоти.

По-рано днес министърът на правосъдието участва в откриването на юридически форум в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук