fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:09:54
петък | 20.05.2022 | 07:09:54
5.7 C
София

Надежда Йорданова подписа стратегически документ за борба с киберпрестъпността

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министър Йорданова подписа Допълнителния протокол към  Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа по време на Международна конференция в Страсбург днес.

„Подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства е въпрос от голямо значение за наказателното производство. Повече от 80% от всички наказателни производства изискват събиране на електронни доказателства. В значителен брой случаи такива данни са необходими, за да помогнат правоприлагащите и съдебните органи да доведат усилията си до успешен резултат“, заяви министър Йорданова пред международния форум днес.

Тя допълни, че статистическите данни показват, че повече от половината от всички разследвания се нуждаят от трансграничен достъп до електронни доказателства. „Интернет създаде условия за избягване от правосъдието. Консолидиран отговор се очаква дълго от нашите съдебни и правоприлагащи колеги за пряко и експедитивно сътрудничество между тях и доставчиците на услуги“, каза Йорданова. В словото си тя подчерта, че една трета от държавите, ратифицирали Конвенцията, са от всички континенти, не само от Европа.

Протоколът цели подобряване на сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за целите на наказателния процес и създава по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни.

Прякото сътрудничество с доставчиците на услуги се изразява в два типа мерки: предоставяне на информация за регистрация на име на домейн и на данни за абонати на услуги. Същевременно, Протоколът включва и разпоредби от традиционен тип за оказване на сътрудничество между компетентните органи на договарящите страни. По този ред ще се прилагат две процедури – за изпълнение на заповед за бързо предоставяне на данни за абоната и на трафични данни, както и специална процедура за бързо разкриване на съхранени компютърни данни в спешни случаи.

По рано днес министър Йорданова подписа и Протокол за заплащане на доброволни вноски от страна на  България в полза на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук