fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:36:55
четвъртък | 26.05.2022 | 21:36:55
25.8 C
София

Надежда Йорданова обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняване на Гешев

Пленумът на ВСС отказа да разгледа изцяло казуса „Жоси“

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати до Върховния административен съд жалба срещу четири решения на пленума на Висшия съдебен съвет, взети по време на дебата за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

На 4 април ВСС частично допусна за обсъждане случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. ВСС отказа да ги разглежда в частта им за действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност през декември 2019 г., припомнят от МП и допълват, че пленумът отказа да разгледа изцяло и казуса „Жоси“.

Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че за да встъпи дадено лице в длъжност “главен прокурор”, то следва да отговаря на високи морални изисквания, пише Йорданова в мотивите си и казва, че не е съгласна, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата, посочват от МП.

Йорданова моли ВАС преписката да бъде върната във ВСС с указания за разглеждане и произнасяне по нея. Тя изпрати до ВСС и уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

На 12 април ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието трябва да отстрани в седемдневен срок, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук