fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:00:14
събота | 28.05.2022 | 13:00:14
21.8 C
София

Надежда Йорданова: Няма теч на данни от Булстат

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Не е имало теч на данни от регистър БУЛСТАТ, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя даде обща пресконференция с министъра на електронното управление Божидар Божанов.

По-рано днес БНР съобщи, че за кратко личните данни на над 300 000 души са се появили в регистъра БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията.

Проблемът се е появил на 4 януари, когато единните граждански номера, служещи като БУЛСТАТ на гражданите със свободни професии, бяха сменени с нови 9-цифрени кодове.

“Въпреки твърденията в медиите, ние заявяваме, че теч на данни от регистър БУЛСТАТ няма и не е имало”, заяви правосъдният министър.

В момента в регистъра можели да се видят адресите на самоосигуряващите се лица и това е по закон, който действал от 2005 г. насам. Направен е анализ на това обстоятелство и министърът смята, че това не е добро решение на закона, тъй като това не е целта на въпросния регистър.

“Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв”, категоричен бе и министърът на електронното управление Божидар Божанов.

“Системата, освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност. Наистина подготвяме законодателно изменение, тъй като, макар и системата да работи в съответствие на закона, той подлежи на подобряване”, допълни той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук