fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:13:47
петък | 27.05.2022 | 09:13:47
15.8 C
София

Надежда Йорданова: Няма опит за овладяване на прокуратурата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Правосъдният министър Надежда Йорданова отрече исканата от нея смяна на главния прокурор да е стремеж управляващите да искат да поставят под контрол обвинението.

“Не е вярно твърдението, че това е опит да се овладее прокуратурата. Запознах се с 28-те страници становище на главния прокурор. Нека видим какво ще реши колегията, не мога да спекулирам”, коментира Йорданова преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Пленумът на ВСС днес се очаква да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Попитана за коментар на тезата на Иван Гешев, че той приема процедурата към него като лична атака, Йорданова каза: 

“Лично – това е странна по своя характер теза, защото правомощията на главния прокурор се изпълняват от конкретно лице. Нещата не са свързани с личния му живот, а с правомощията му на главен прокурор”.

Надежда Йорданова разкритикува и кадровия орган на съдебната власт.

“ВСС вече не показва способност да се отнесе сериозно към своите правомощия. Това няма да ме откаже да си върша работата. Нека ВСС да реши как изпълнява своите задължения. Нито един от тези варианти не са неочаквани за мен. Нека видим какво ще реши пленумът на ВСС.”, коментира министърът на правосъдието.

“Решението на Конституционния съд за освобождаването на Иван Гешев потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения. Длъжни са да го разгледат по същество. Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив с действията и бездействията си ги е усилил”, заяви още Надежда Йорданова.

“Процедурата за избор на следващ главен прокурор е много ясна и е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив”, подчерта тя

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук