fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:51

Надежда Йорданова: Механизъм за разследване на главния прокурор вече е поставен за обществен дебат

Тя отечете за успех закриването на Специализираното правосъдие

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и търсенето на неговата отговорност вече е поставен за обществен дебат. Въведен е и във Венецианската комисия. Очакваме през октомври да получим нейното становище, но не стигна времето да бъде окончателно приет. Това заяви бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова

Механизмът е разработен много внимателно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тема и Конституцията.

Йорданова посочи, че прокурорът, който ще разследва главният прокурор, няма да е командирован. Това ще е съдия, който ще бъде временно преназначен за действащ прокурор.

По думите ѝ той ще бъде определен по обективен, прозрачен начин и той професионално да не зависи от главния прокурор нито по време на  своята работа, нито по време на кариерното си развитие след това.

Йорданова отечете за успех закриването на Специализираното правосъдие.

За наследника си в служебното правителство Крум Зарков тя коментира, че по-важните приоритети в правосъдието те гледат  в една посока и вярвам, че по приоритетите тук ще имат приемственост.

“Предстои да видим какви решения ще вземе служебното правителство. ДБ има ясна позиция, че в интерес на обществото е да има диверсификация на различните енергоизточници, включително и на доставката на газ. Всяко отстъпление от тези позиции е крачка назад”, заяви Надежда Йорданова пред NOVA.

Най-големият ѝ страх за тази зима е, че България няма да има действащ стабилен парламент и избрано редовно правителство. Според нея именно те са най-добрата рецепта за справяне с тези кризи.

Тя прогнозира, че следващият парламент ще е труден. Йорданова обаче посочи, че изборът на парламентарната квота към ВСС, както и Инспектората към него, са конституционно задължение на парламента.

Тя ще продължи да настоява в парламентарната квота да не могат да влизат действащи прокурори и следователи. По думите ѝ трябва да се отвори ветрилото, да се включат професионалисти от Академията и от другите юридически професии.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here