fbpx
More

  Надежда Йорданова: Крайно време НС да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС

  Приемам за позитивен знак, че ВСС допуска да могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания, каза министърът на правосъдието

  По повод изтичането на мандата на този състав на ВСС министърът на правосъдието Надежда Йорданова бе категорична, че е крайно време Народното събрание да започне и проведе процедурата за избор на членове на ВСС. Това съобщиха от пресцентъра от Министерството на правосъдието.

  „Писмено съм уведомила председателя на парламента за това какви са препоръките на отдела по Изпълнение на решенията на ЕСПЧ, а именно че от парламентарната квота следва да се номинират членове за прокурорската квота, които не са действащи прокурори. Това е една от мерките за ограничение на фактическата власт на главния прокурор върху Пленума на ВСС,“ заяви Йорданова.

  „Наличието на конституционно дело не спира влизането в сила на закона за закриването на специализираните съдилища и прокуратури,“заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова днес преди заседанието на Пленума на ВСС.

  „Те ще бъдат закрити до края на юли и това няма да препятства гледането на висящите дела и образуването на нови. Единственият въпрос, който остава, е преназначаването на магистратите. Ако ВСС не поеме тази отговорност и причини несигурност на техния статут – това е негова отговорност.“

  Във връзка с решението на Пленума от днес да отложи разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор до окончателното произнасяне на Върховния административен съд по отхвърлените като допустими за разглеждане основания по случая „Жоси“, Йорданова заяви, че ВСС трябва да упражни правомощията си и да реши какъв главен прокурор трябва да има България.

  „Приемам като позитивен знак от страна на ВСС, че допуска, че могат да бъдат разгледани и отхвърлените от тях основания  по тяхната допустимост и да ги обсъди в тяхната систематичност. Вървим напред, бавно, но вървим напред и нека го приемем като позитивен знак“, допълни Йорданова.