Над 700 самодейци се качват на сцената на Църногорският събор “В сърцето на Граво”

Домакин е църногорската света обител „Св. Св. Козма и Дамян“, а newsONE ще излъчи на живо събитиетo

0
140

Църногорският събор „В сърцето на Граово“ ще се проведе за четвърти пореден път на 9 и 10 юли. Домакин на събитието е църногорската света обител „Св. Св. Козма и Дамян“. NewsONE ще излъчи на живо събитието.

Фолклорната програма е предхождана от провеждане на колоквиум, организиран на 8 юли от сдружение „Краищенско Светогорие“

Тази година темата на събитието е „Пътят към храма“ – Нормативни и практически възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“. В колоквиума са поканени да вземат участие представители на местната и държавна власт, на научните среди, духовенството в България, бизнеса, медиите, неправителствени организации. 

Организаторите споделят, че до момента за двудневната фолклорна програма на събора са подадени заявки за участие от над 700 самодейци. Техните изпълнения са събрани в повече от 20-часова програма. Специални гости в първия ден на Църногорския събор ще бъдат Ансамбъл „Филип Кутев“. Гостите на събора ще имат възможност да разгледат характерните за региона породи животни на „Поляната на животновъдите“. Те ще могат да се потопят в „Алеята на манастирските производители“ и да си купят домашно и ръчно произведени продукти на фермерския пазар. В рамките на събора ще бъдат създадени и Алея на занаятите, както и улица „Възрожденско село от Граовския край“, където повече от 50 представители, преоблечени в народни носии, от над 15 читалища ще представят местната храна, бит и традиции, ще има още демонстрации на месене на погачи и баници, както и биене на мляко в бучка (бутило). По време на Църногорския събор ще бъдат представени изложба на народни носии и изложба, организирана от РИМ- Перник „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“ и “Граовци в края на XIX и началото на XX век”.

Организатори на събитието са инициативен комитет с председател Кирил Стоев – областен управител на Перник и с участието на Сдружението на работодателите КРИБ-Перник, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Телевизия “NewsOne” ще излъчи НА ЖИВО откриването на Църногорския събор.