5.12.2022 | понеделник | 03:34

Над 6 500 000 лева са дарили българите зад граница през 2020 година

Публикувано:

Сподели поста:

Българите в чужбина са два пъти по-склонни да даряват, в сравнение с живеещите в страната. Това сочи проучване на Фондация BCause, която изследва дарителските нагласи на сънародниците ни зад граница. Близо 50% от даренията на българите в чужбина са за болни хора.

„Българите в чужбина даряват най-вече поради емоционални подбуди, като за тях е важно да има прозрачност при даренията“, коментира изпълнителният директор на фондацията Елица Баракова.

Проучването показва, че 85% от анкетираните определят себе си като дарители, което е над два пъти повече от дела на даряващите в България:

„Техните решения за дарения са повлияни безспорно от средата, в която живеят, в която децата в училище участват в доброволчески проекти и това се възпитава от ранна възраст. Все още българите зад граница, подобно на българите в България, даряват най-вече за болни хора. Част от анкетираните споделят, че са започнали да даряват, когато са отишли в чужбина, а преди това не са били дарители“.

Недоверието е една от основните пречки за даряването у нас, смята Баракова.

„Пречките са свързани с недобрата комуникация, която поражда недоверие, непознаване на българските регулации на тези организации. Трудно е на хората да им се доверят“, казва тя.

Животът в пандемия е увеличил желанието на българите да даряват.

По данни на Фондация BCause българите зад граница са дарили над 6 500 000 лева през изминалата година. Средствата са били за различни каузи. Само за Ковид кризата даренията са над 1 500 000 лв.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...