fbpx
More

  Над 45 000 зрелостници се явиха на днешната втора задължителна матура (ВИДЕО)

  Резултатите от днешната матура, както и от тази по български език и литература, ще станат ясни до 8 юни

  На втората задължителна матура се явиха над 45 000 зрелостници. Държавни изпити се проведоха в 824 училища, а в 497 училища – за професия. Ангажираните квестори са  били малко над  26 000. 

  За учениците от профилираните гимназии матурата беше по профилиращ учебен предмет по избор, а завършващите професионални паралелки и професионални гимназии положиха държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Преди началото на държавните изпити зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова пожела успех на зрелостниците.

  По традиция най-желан за втората матура е английският език, следван от биология и здравно образование и география и икономика. За първи път имаше възможност да се държи втори задължителен изпит и по предметите информатика и информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи.

  Дипломни работи защитаваха близо 8 300 зрелостници от професионални гимназии и паралелки. Други 12 000 се явиха на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

  Резултатите от днешната матура, както и от тази по български език и литература, провела се на 18 май, ще станат ясни до 8 юни.