fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:36

Над 2,7 млрд. лв. ДДС са върнати обратно на фирмите

За това спомага внедрената информационна система „Контрол“, която извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Над 2,7 млрд. лв. ДДС са върнати на изрядните фирми след автоматизирана оценка от страна на НАП и без необходимост от възлагане на проверка или ревизия, съобщават от приходната агенция. Това става благодарение на внедрената преди няколко години информационна система „Контрол“, която извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци, съобщават от приходната агенция.

Когато дружеството, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки и не на последно място – няма данни за участие в схеми за ДДС измами, софтуерът позволява възстановяване на данък без възлагане на проверка или ревизия. По същия ред, от внедряването на системата досега, на коректни фирми и граждани са възстановени над 256 млн. лв. корпоративен данък и 61 млн. лв. данък върху доходите.

В същото време специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Те изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, посочват от НАП. През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии, които са установили допълнително над 57 млн. лв. дължими данъци и осигуровки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img