fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 19:30

Над 20 страни спират поетапно употребата на въглища

В същото време Полша отстъпи от обещанието си да ускори този процес

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Над 20 страни, сред които Украйна, Виетнам, Южна Корея, Индонезия и Чили, поетапно спират употребата на въглища, заяви британското правителство, цитирано от Асошиейтед прес.

Междувременно Полша, която е вторият най-голям потребител на въглища в Европа след Германия, изглежда отстъпи от обещание, дадено малко преди това на конференцията за климата в Глазгоу, за ускоряване на спирането на използването на въглища, съобщава БТА.

“Енергийната сигурност и гаранциите за работните места са приоритетни за нас”, заяви в Туитър полският министър по въпросите на климата и околната среда Ана Москва, посочвайки съществуващия план на правителството “за отказване от антрацитните въглища до 2049 г.”. По-рано вчера изглеждаше, че Полша може да измести този краен срок с поне 10 години по-скоро.

Екоактивисти реагираха гневно на очевидната промяна в полската позиция. Мрежата “Действия за климата”, представляваща стотици неправителствени организации, разкритикува Полша за това, че на конференцията “КОП26” е поела ангажимент да ускори спирането на употребата на въглища, а после се е обявила за бедна страна, придържайки се към предишния си краен срок за 2049 г. По този повод екоактивистите на организацията присъди на Полша своята награда “Изкопаемо на деня”.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here